Kuhinja za brezdomce, v kateri iz zavržene hrane pripravljajo 5 zvezdične obroke

11. februarja, 2018
Foto: Paolo Saglia

Milanski chef Massimo Bottura, ki je za svoje kulinarično ustvarjanje v svoji restavraciji Osteria Francescana prejel 3 Michelinove zvezdice, v kuhinji za brezdomce Refettorio Ambrosiano pripravlja vrhunske kulinarične menije iz hrane, ki bi jo trgovine sicer zavrgle.

Foto: Paolo Saglia
Foto: Paolo Saglia

“Gre za nekaj revolucionarnega. Ljudem vračamo dostojanstvo,” poudarja Bottura, ki skupaj s prostovoljci ne poskrbi le za vrhunske obroke, temveč tudi za vrhunsko postrežbo – za razliko od siceršnjh kuhinj, kjer se brezdomci prehranjujejo in imajo samopostrežno obliko.

Foto: Caritas Ambrosiana
Foto: Caritas Ambrosiana

Prihranili 25 ton hrane

Na to idejo je prišel pred tremi leti, od takrat so prihranili približno 25 ton hrane, ki bi sicer pristala v smeteh, postregli 16 tisoč obrokov, pri čemer  je sodelovalo 210 priznanih chefov in 600 prostovoljcev. Kuhinjo podpira tudi lokalna cerkvena skupnost.

Foto: Emanuele colombo
Foto: Emanuele colombo

Bottura je zasnoval neprofitno organizacijo Hrana za dušo, odprli so še kuhinjo za brezdomce v Rio de Janeiru in Londonu, v načrtu pa so še nove ‘poslovalnice’ v Los Angelesu, Berlinu in Parizu.

Vir: foodforsoul.it

 

 

(Visited 167 times, 1 visits today)