Kuhinja za brezdomce, v kateri iz zavržene hrane pripravljajo 5 zvezdične obroke

Milanski chef Massimo Bottura, ki je za svoje kulinarično ustvarjanje v svoji restavraciji Osteria Francescana prejel 3 Michelinove zvezdice, v kuhinji za brezdomce Refettorio Ambrosiano pripravlja vrhunske kulinarične menije iz hrane, ki bi jo trgovine sicer zavrgle.

“Gre za nekaj revolucionarnega. Ljudem vračamo dostojanstvo,” poudarja Bottura, ki skupaj s prostovoljci ne poskrbi le za vrhunske obroke, temveč tudi za vrhunsko postrežbo – za razliko od siceršnjh kuhinj, kjer se brezdomci prehranjujejo in imajo samopostrežno obliko.

Prihranili 25 ton hrane
Na to idejo je prišel pred tremi leti, od takrat so prihranili približno 25 ton hrane, ki bi sicer pristala v smeteh, postregli 16 tisoč obrokov, pri čemer je sodelovalo 210 priznanih chefov in 600 prostovoljcev. Kuhinjo podpira tudi lokalna cerkvena skupnost.

Bottura je zasnoval neprofitno organizacijo Hrana za dušo, odprli so še kuhinjo za brezdomce v Rio de Janeiru in Londonu, v načrtu pa so še nove ‘poslovalnice’ v Los Angelesu, Berlinu in Parizu.
Vir: foodforsoul.it