Rogovilček – vitamini z roba njive
Rastlino z rahlo nazobčanimi listi in drobnimi belimi cvetovi imamo pri nas večinoma za nadležen plevel ali pa je sploh ne opazimo. Le malokdo pa ve, da je neugledna rastlina okusna in polna vitaminov. Rogovilček med drugim vsebuje zelo veliko železa, tudi do štirikrat več kot špinača!
Do pozne jeseni za robu vrtov
Razraste se sredi poletja, ko ga lahko začnemo nabirati v večjih količinah. Najdemo ga tako na robu obdelanih njiv in vrtov, kot tudi na okoliških travnikih. V izobilju ga je vse do pozne jeseni, ko liste uniči močnejša zmrzal. Rogovilček se razmnožuje zelo hitro saj lahko na eni rastlini dozori po več sto tisoč semen. Ker ga imamo lahko hitro preveč, ga na vrtu ni potrebno saditi. Tako ali tako se bo pojavil sam od sebe …
Liste pripravimo kot špinačo
Nabiramo liste, najlažje kar s popki in drobnimi cvetovi vred. Uporabljamo jih lahko za pripravo solate, bodisi samostojno ali kot dodatek drugim solatam. Rogovilčkove liste lahko tudi popečemo ali kuhamo, podobno kot špinačo ali blitvo. Tako pripravimo samostojno jed ali zelenjavno prilogo.
Po svetu se prodaja na tržnicah
Rastlina izhaja iz Južne Amerike, kjer jo veliko bolj cenijo in celo gojijo. Seveda je naprodaj na tržnicah, tako kot tudi v nekaterih evropskih državah – predvsem v Skandinaviji. Vsekakor ne bo odveč, če se ozrete po domačem vrtu. V času, ko drugih pridelkov skoraj ni več, boste morda naleteli prav na doslej morda neznani rogovilček. Prihodnjo pomlad pa ga nikar ne odstranite kot plevel, temveč ga raje pripravite v solati…
Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan