Pozimi in spomladi, ko na vrtu ni več toliko sveže zelenjave, si lahko svoj vir vitaminov, vzgojimo kar na okenski polici in sicer v obliki kalčkov.
Katera semena izbrati?
Kalimo lahko skoraj vsa semena, ki jih sicer posejemo na vrt. Izjema so le semena razhudnikov, torej paradižnika, paprike ter jajčevcev, saj so njihovi kalčki strupeni.
Izberemo si priljubljena semena rastlin, ki jih radi sejemo tudi na vrt. Od stročnic, korenovk, kapusnic ter vse do žit. Vsak kalček ima tudi svoje lastnosti, tako po okusu, vsebnosti vitaminov ter tudi po dolžini kalitve. Za kalitev izberite ekološka semena, ki so namenjena tudi prehrani. Vsekakor pa so najboljša domača.
Kalčki v kuhinji
S kalčki lahko popestrimo naše jedilnike, lahko jih primešamo k solati, dodamo na namazani kruh, v rižoto ali omleto. Ker pa imajo sveži največ vitaminov, jih le ne pregrevajte predolgo in jih v vroče jedi dodajte tik pred koncem kuhanja.
Postopek kalitve
Za kalitev si izberemo steklene kozarce za vlaganje, poljubne velikosti.
Najprej semena za čez noč namočimo v večji količini vode, da se proces kalitve hitreje začne.
Naslednje jutro vodo zelo dobro odlijemo in kozarec postavimo tako, da bo odvečna voda lahko odtekla. Najboljše kar na pokrov od kozarca.
Kalčke nato vsaj 2x na dan navlažimo, to naredimo tako, da v kozarec nalijemo vodo in jo skozi cedilo ponovno odlijemo.
Nato kozarec ponovno postavimo na pokrov obrnjen navzdol.
Proces ponavljamo vse dokler kalčki niso pripravljeni na uživanje.
Semena različno dolgo kalijo, približno od 5 do 10 dni.
NAMIG: Kaj pa plesen?
Plesen se rada razvije na poškodovanih semenih, tistih, ki nam ne vzklijejo. Pomembno je torej, da semena že na začetku pregledamo in poškodovana izločimo. Da se plesni izognemo je potrebno zagotoviti tudi zračnost in poskrbeti, da vsa odvečna voda vedno dobro odteče iz kozarca.
Tekst in fotografije postopka: Brigita Šušteršič, Zmorem domače
V društvu Zmorem domače so izdali Vrtnarski dnevnik 2018, ki je tudi odlično darilo!