Svetovni dan hrane: Na svetu je še vedno milijarda ljudi lačnih, hkrati pa zavržemo kar tretjino hrane
<![CDATA[Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je 16. oktober razglasila za Svetovni dan hrane, glavni namen katerega je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane. Glede na številne podatke pa lakota pesti že skoraj milijardo ljudi po vsem svetu.
Razvite države so si v okviru Združenih narodov zadale razvojni cilj, da do leta 2015 izkoreninijo ekstremno revščino, vendar zadnji podatki ne kažejo, da so kaj bližje uresničitvi tega cilja. Po številnih podatkih je bilo pred petimi leti na svetu lačnih okoli 800.000 ljudi, lani se je to število že dvignilo na milijardo. Gre za ljudi, ki dnevno nimajo dostopa do hrane, stanje pa je poslabšala svetovna finančna kriza.
Še vedno odvržemo preveč hrane
Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo ocenjuje, da skupno na svetu zavržemo kar tretjino vse hrane, ki jo pridelamo oz. 1,3 milijarde ton. Po podatkih Ministrstva za okolje in prostor smo v Sloveniji letu 2014 (zadnji dostopni podatki) proizvedli 123.000 ton odpadkov, ki lahko vsebujejo odpadno hrano ali skoraj 55 kg teh odpadkov na prebivalca. Štiričlanska družina je tako vsak dan zavrgla povprečno 60 dag odpadkov, ki lahko vsebujejo odpadno hrano. »Podatek je sicer nižji kot prejšnja leta, vendar je še vedno visok. Ker naša gospodinjstva porabijo največ svojih razpoložljivih denarnih sredstev ravno za hrano in pijačo, je ta podatek zaskrbljujoč,« nam povedo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
Kaj lahko storimo sami?
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so prepričani, da bi kot družba morali temeljito spremeniti odnos do zavržene hrane, ki konča v smetnjakih, pa tudi do kmetijstva in hrane nasploh. »Prav tako lahko lastna pridelava hrane in možnost spremljanja pridelave in nakupa hrane v bližini doma prispevata k pozitivni spremembi odnosa do hrane,« je prepričana Vida Fajdiga Turk z Inštituta. Na Karitasu dodajo, da bi v Sloveniji težave zavržene hrane reševali predvsem z vzgojo in odnosom do hrane ter znanjem o tem, kako primerno hraniti živila, in kaj je še uporabno in ni treba zavreči, tudi, če je datum pretečen.
Kristina Žnidar
Slovenska premiera filma Ne meč’mo hrane stran!
Slovenska premiera filma Ne meč’mo hrane stran! (Just Eat It) bo 17. oktobra ob 19. uri v Kinu Šiška v Ljubljani. V pretresljivem, a simpatičnem filmu sta se mlada kanadska dokumentarista Jen in Grant lotila raziskovanja zavržene hrane na kmetijah, v trgovini in tudi v njunem hladilniku. Po tem, ko sta na lastne oči videla ogromne količine zavržene hrane, sta se odločila za šestmesečni poskus – v tem času hrane ne bosta več kupovala, ampak bosta živela zgolj od tiste, ki jo nameravajo zavreči ali so jo že zavrgli. “Odkrila sta neverjetne, na trenutke kar pretresljive stvari!” pravijo Ekologi brez meja, ki so se za projekcijo filma odločili, ker se podobna zgodba dogaja tudi v Sloveniji.
]]>