V Berlinu se je v petek začel mednarodni sejem prehrane, kmetijstva in hortikulture »Zeleni teden«. Na sejmu se predstavlja tudi Slovenija s slovenskimi jedmi in pijačo, poudarek na letošnji predstavitvi pa je čebelarstvo. Sejma se je udeležil tudi minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan.
Sejem bo odprt do 26. januarja, ministrstvo letos predstavlja slovenske jedi, pijačo, skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije izpostavlja slovensko čebelarstvo, z agencijo SPIRIT pa predstavitev Slovenije kot turistične destinacije.
Mnister je imel več rečanj, v okviru katerih je predstavil pobudo Čebelarske zveze Slovenije za razglasitev Evropskega medenega zajtrka, ki je nadgradnja dneva slovenske hrane oz. Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Ministri oz. državni sekretarji iz Avstrije, Črne Gore, Srbije, BIH in Makedonije so izrazili podporo izvedbi projekta.
Včeraj je bila glavna tema Globalnega foruma in Vrha ministrov za kmetijstvo z vsega sveta „krepitev kmetijstva – pospešeno prilagajanje – zagotavljanje hrane in prehrane“.
Ministri so na koncu sprejeli skupno izjavo, v kateri so se strinjali, da je njihova glavna naloga razviti učinkovit, prilagodljiv in prožen kmetijski sektor, ki temelji na treh enakih stebrih: raznolikosti, trajnosti in produktivnosti.
Minister Židan je po zaključku poudaril, da je kmetijstvo temelj za reševanje globalne varnosti preskrbe s hrano za hitro rastoče svetovno prebivalstvo. Poudaril je, kako pomembno je večanje proizvodnje hrane z lokalno oskrbo ter zmanjšanje izgub in zavržene hrane. Po njegovih besedah mora biti večanje proizvodnje trajnostno in družbeno odgovorno. »Pomembno je tudi krajšanje tržnih poti in usmerjanje na lokalno oskrbo, posebno pozornost pa je treba posvetiti skrbi za manj izgub in odpadkov hrane ter prizadevanjem, da se neuporabljena hrana razdeli tistim, ki jo potrebujejo«, je še dejal mag. Židan. Ob tem je še dodal, da je za zagotavljanje trajnostnega razvoja ključnega pomena izboljšanje upravljanja z naravnimi viri, posebej z zemljišči in vodo.