Site icon Lupa portal

Zdravi recepti za čokoholike

Kakav je zdrav. Čokolada, ki vsebuje ogromne količine sladkorja, procesirane maščobe in umetnih dodatkov, ni zdrava. To je pravzaprav vsa osnova, ki se jo moramo držati, če želimo uživati v čokoladi in ne škoditi svojemu zdravju. Pravi kakav je vir magnezija in antioksidantov in tako zelo dobro vpliva na zdravje, poleg tega pa vsebuje nevrotransmiterje, ki dvigujejo raven serotonina, dopamina, feniletilamina in anadamida, vsi ti pa izboljšujejo razpoloženje.

Chia skledica za zajtrk

Chia skledica je zelo hranilna in hkrati nasitna, zato je odlična izbira za prvi obrok dneva. Potrebujemo mleko iz oreščkov (brazilskih, mandljev, lešnikov, lahko pa tudi iz orehov ali konopljinih semen) – kupljeno ali pripravljeno doma. Zmešamo s kakavom in mesquitom v prahu, dodamo ščepec vanilije in cimeta ter dve žlici chia semen. Zmešamo in pustimo stati kakšnih 20 minut, tako da se chia semena napojijo. Mešanico si lahko pripravimo tudi zvečer, saj bo tako zjutraj še bolj okusna. Za energijsko bolj poln zajtrk dodamo nekaj sadja ali potresemo s koščki kakava, semeni in oreščki.

Puding

Zmiksamo avokado, žličko kakava v prahu, ščepec cimeta, ščepec kajenskega popra, ščepec vanilije v prahu, 1-2 žlički mesquita v prahu ter po želji ščepec stevije ali drugega naravnega sladila. Dodamo kokosovo vodo ali mleko iz katerih koli oreščkov, da dobimo kremasto maso. Za še bolj kremast puding dodamo žlico kokosovega olja.

Milkshake

Zmiksamo zmrznjeno banano (preden jo zamrznemo, jo narežemo na koščke), žlico kakava v prahu in skodelico mleka (najbolje lešnikovega ali mandljevega). Osnovi lahko po okus dodamo liste mete, nekaj jagod ali malin, po vrhu pa potresemo s pravim kakavom v koščkih. Zelo primerno za otroke, za malico ali za tiste trenutke, ko moramo nujno hitro pojesti nekaj sladkega.

Vroča čokolada – instant

V hladnih večerih ni lepšega od skodelice toplega kakava ali vroče čokolade. Namesto instant kupljenih mešanic, si pripravimo svojo iz kakava in mesquita v prahu, cimeta ter vanilije, za pravo azteško različico pa dodamo še nekaj kajenskega popra. Stresemo nekaj žličk v skodelico, dodamo vroče mleko ali vodo in uživamo v odličnem okusu brez slabe vesti.

Čokoladno-lešnikov namaz

V skodelici zmešamo kikirikijevo, lešnikovo ali mandljevo maslo s kakavom v prahu in namažemo na kruh, krekerje, riževe vaflje, koščke sadja… ali preprosto pojemo z žlico. “Nutella” brez sladkorja in nezdravih maščob.

Za vrečko bio kakava v prahu plačamo približno toliko, kot za 4 velike čokolade, vendar bo našo željo po čokoladi zadostila manjša količina, po obroku bomo bolj siti, nekaj ur kasneje pa ne bomo občutili padca sladkorja, ob katerem začutimo tisto, vsem čokoholikom dobro poznano, neustavljivo željo po novi dozi nečesa sladkega.

 

vir: www.mindbodygreen.com

(Visited 230 times, 1 visits today)
Exit mobile version