Zdrava sladica z drevesa – rožiči

Rožiči so zanimiv plod, katerega na trgovskih policah ne vidimo prav pogosto. Še največkrat v zimskem času. Predstavljajo odličen sladek a zdrav prigrizek, ki je bil nekdaj ob manjši ponudbi industrijskih slaščic veliko bolj priljubljen!
Rožiči spominjajo na dolge stroke fižola. Če je njihova notranjost še zmehčana, je po okusu in teksturi podobna karameli in enostavna za uživanje. Izogibati se je potrebno le trdim peškam. Posušene je težje grizljati, a počasi tudi gre.

Rožičeva moka
Najbolj razširjena je uporaba rožičeve moke. Predstavlja odlično alternativo orehom za pripravo potice in drugih sladic, tudi presnih. Moka je cenjena, ker kljub sladkorjem vsebuje malo maščob in je bogata z balastnimi snovmi ter čreslovinami.
Rožičevo moko lahko pripravimo sami s terilnikom, enostavneje pa je kupiti že narejeno. Priporočljivo je kupiti presno moko, saj vsebuje več hranilnih snovi kot pražena. Praženo moko so nekoč uporabljali kot nadomestek za kavo. Naprodaj so tudi fino mleti rožiči v obliki prahu. Iz slednjega lahko naredimo rožičev puding ali celo čokolado, ki v nasprotju s kakavovo ne vsebuje poživil.
Vitamini in minerali
Rožiči vsebujejo precej beljakovin, antioksidantov, vitaminov A, B, B2, B3 in D, bogati so tudi z minerali, predvsem s kalcijem. V črevesju rožiči nase vežejo strupene snovi, zato so priporočljivi pri lajšanju prebavnih težav. Čeprav so sladki, ne dvigujejo ravni krvnega sladkorja in jih lahko uživajo tudi diabetiki.
Rožičevci izvirajo iz Sredozemlja in dobro uspevajo tudi na mnogih hrvaških otokih. Na Cipru med drugim iz njih izdelujejo marmelado in varijo žganje.
Igor Fabjan