Stročnice: Volčji bob ali sladka lupina – izvrstna prehranska vrednost

24. aprila, 2016

Volčji bob – lupina je sorodnik boba in spada v kulinariki med najmanj znane vrste stročnic. Nekoliko bolj je lupina znana kot okrasna rastlina, v permakulturi pa jo cenijo kot izboljševalca zemlje.

Svetla prihodnost za lupino

Manj znano pri lupini, stari evropski stročnici, je to, da so v zadnjih letih vzgojili nove sorte bele sladke lupine, ki ne vsebujejo grenkih in strupenih alkaloidov ter so primerne za človeško prehrano. Zaradi prehranske kakovosti lupine, ki se lahko po količini in kakovosti beljakovin primerja celo s sojo, hkrati pa ne vsebuje številnih potencialno nevarnih zaviralnih snovi, sladki lupini napovedujejo zelo svetlo prihodnost.

Moka, tofu, proteinski dodatki …

Iz sladke lupine tako v svetu že pripravljajo moko, rastlinski napitek, skuto, ki je podobna tofuju, številne mesne nadomestke in proteinske dodatke.

Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije

 

(Visited 860 times, 1 visits today)