Stročnice: Leča ne povzroča močnih črevesnih viharjev

24. aprila, 2016

Leča
je najbolj drobna vrsta stročnic. Pri nas so najbolj znane vrste
rdeča in rumena leča, ovalna rjava leča, gorska leča, beluga leča
(drobna črna), francoska zelena – puy leča. Zgodovinsko starost
leče kot kulturne rastline ocenjujejo na nekje 9000 let. V Svetem
pismu je leča najbolj omenjena stročnica. Leča ima rada toplejšo
klimo, uspeva pa tudi v višjih, gorskih krajih, nekatere sorte
uspešno gojijo tudi v Nemčiji.

Leča spada med najlaže prebavljive
stročnice in ne povzroča močnih črevesnih viharjev. S pomočjo
leče lahko pripravimo juhe in enolončnice, solate, namaze, omake,
ocvrtke – polpete, jo pomešamo med riž ali uporabimo v obliki
moke celo za sladice. Cela nepoškodovana zrna leče lepo in hitro
kalijo, zaradi česar je v prehrano smiselno vključiti tudi jedi iz
bolj ali manj nakaljene leče. V nasprotju z drugimi stročnicami
lahko zaužijemo nekaj dobro nakaljenih lečinih kalčkov tudi v
presni obliki.

Matjaž
Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije

 

(Visited 272 times, 1 visits today)