Stročnice: Čičeriko moramo obvezno namakati

Čičerka
je nizka, grmičasta rastlina, ki ji ustrezajo tople rastne
razmere. Pri nas uspeva predvsem v priobalnem delu, ob vse bolj
toplih poletjih pa odlično uspe tudi v kontinentalnem delu. Nam
znane vrste čičerke so kremne barve, medtem ko v Aziji poznajo tudi
sorte rdečkaste in črne barve.
Čičerko uporabljamo za pripravo
juh, enolončnic, namazov (humus), polpet – ocvrtkov (falafel),
solat, popečenih semen in kot je to značilno še za nekatere druge
stročnice, za pripravo moke. Najbolj znani jedi sta prav humus –
namaz iz kuhane čičerke in falafel – ocvrtki iz namočene in
zmlete čičerke, popečeni v maščobi.
Čičerka spada med večje
stročnice, zaradi česar jo moramo obvezno namakati vsaj 12 ur.
Namočeno čičerko lahko tudi še nekoliko nakalimo, s čimer še
dodatno izboljšamo njeno hranilno vrednost in olajšamo
prebavljivost. V Evropi (tudi pri nas) je razširjena uporaba
čičerikine moke, ki je kot beljakovinsko bogato živilo zelo
primerno kot dodatek pšenični in drugim vrstam mok (za palačinke,
peciva …).
Matjaž
Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije