Sezona kakijev je tu!
Ko se jeseni ob glavnih cestah zopet prično pojavljati prodajalci iz primorskih krajev, to lahko obeta le eno – kakije!
Ko drevesa izgubijo liste in se pričnejo pripravljati na zimsko spanje, pa posebno drevo oživi in se napolni z oranžnimi žogicami, kot bi ga nekdo prav lepo okrasil. Kaki (ali znanstveno: Dioypyros kaki) je vrsta drevesa iz rodu ebenovec, na katerem rastejo kakiji. Izhaja iz Kitajske, najbolj je razširjen na Japonskem, pa tudi našemu okolju sadež ni tuj. Najbolje uspevajo v obmorskih področjih, a pridelek daje tudi v notranjosti Slovenije. Sadimo ga pozno jeseni, zahteva rodovitna odcedna tla in sončno lego.
Sadeža – kakija se je prijelo tudi ime sadež bogov ali zlato jabolko, čeprav barva in struktura morda bolj spominjata na paradižnik. Kaki je priporočljiv sadež, saj ima tisoč in eno pozitivno učinkovino in velja za pravo vitaminsko bombo. Pa tudi energijsko, ima precej sladkorja (20%), zato z njim vsekakor ni dobro pretiravati. Sicer pa 100 gramov sadeža vsebuje slabih 80 kalorij, kaj sploh ni tako veliko. Kaki vsebuje kalij, železo, fluor, vitamine A, B in C, baker, jod, pektin in pomaga uravnavati prebavo. Najbolj priporočljivo ga je zaužiti zjutraj, da nas preskrbi z energijo za cel dan.
Vsako leto se v Strunjanu zgodi tudi praznik kakijev. Letos bo potekal od 8. do 11. novembra, na njem pa ne bo manjkalo kulinaričnih kakijevih specialitet.