Recepti: Diši po Pomurju

18. decembra, 2014

Tokrat predstavljamo pomursko praznično mizo. Nekaj namigov so z nami delili kuharji iz Sava Hotels&Resorts.

ŠUNKIN TATAR S HRENOM IN POPEČENIM AJDOVIM KRUHOM

• 300 g kuhane šunke
• 150 g svinjska mast
• 50 g čebula
• 10 g česna
• 50 g kisle kumare
• 30 g feferon
• 20 g kaper
• 1 žlička mlete rdeče paprike
• 20 g hren sveži
• sol, mleti poper, mleta kumina

Priprava:

Ohlajeno kuhano šunko na fino zmeljemo. Čebulo, česen, kapre in feferone na fino sesekljamo. Kisle kumarice naribamo in prav tako sesekljamo.  V primerni skledi dobro zmešamo svinjsko mast, dodamo sesekjano zelenjavo in začimbe. Dobro premešamo ter dodamo še mleto šunko in drobno nariban hren. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo.

Šunkin tatar postrežemo skupaj z popečenim ajdovim kruhom in poljubno zelenjavo.

GLAVNA JED S PRILOGO: SVINJSKI FILE V SIROVI SKORJI

• 400 g svinjski file
• 8 rezin hamburške slanine
• 100 g piščančji file
• 50 g drobtin
• 80 g trdega ribanega sira
• 1 beljak
• 1 dl sladke smetane
• sol, mleti poper
• svinjska mrežica
• olje za pečenje

Priprava:

Svinjski file očistimo in osušimo. Solimo in popramo ter ga na vročem olju popečemo z vseh strani. Pečenega damo na pladenj in počakamo, da se nekoliko ohladi. Med tem si pripravimo skorjo. Piščančji file na fino zmeljemo, dodamo beljak, smetano, sir, drobtine in začimbe ter dobro premešamo.

Rezine slanine pahljačasto zložimo na delovno površino ter na tanko premažemo s pripravljeno maso. Svinjski file damo na začetek slanine in s pomočjo palete zvijemo, da slanina v celoti pokrije svinjski file. Pripravljeno meso potem zavijemo še v svinjsko mrežico ter pečemo v prej ogreti pečici 20 minut pri 180°C.

Priprava omake:

Maslo segrejemo in olupljeno šalotko zlato rumeno popečemo. Zalijemo z vinom, malo pokuhamo in zalijemo še z mesno osnovo in balzamičnim kisom. Ponovno malo pokuhamo in na koncu omako zgostimo z jedilnim škrobom.

PIŠČANČJE PRSI S SUHIM SADJEM IN BUČNIMI SEMENI

• 600 g piščančjega fileja
• 120 g suhega sadja (jabolka, marelice, slive)
• 1 beljak
• 120 g mletih praženih bučnih semen
• sol, mleti poper

Omaka:
• 50 g masla
• 200 g šalotke
• 2 dl mesne osnove
• 1 dl rdečega vina
• 1 žlička gorčice
• 3 cl balzamičnega kisa
• žlička škrobne moke

Priprava:

Suho sadje narežemo na čisto majhne kocke, dodamo beljak in premešamo. Iz piščančjih prsi oblikujemo zrezke, potolčemo, solimo in popramo. Pripravljeno sadje rasporedimo po zrezkih in zvijemo v zvitek. Zvitek nato zvijemo v alufolijo. Zvitke pečemo v ogreti pečici 20 minut pri 160 °C. Pečene zvitke vzamemo iz pečice odvijemo folijo in takoj povaljamo v praženih mletih semenih, ter shranimo na toplem.

DUŠENA PROSENA KAŠA Z JURČKI IN ZELENJAVO

• 150 g prosene kaše
• 70 g olja
• 100 g čebule
• 180 g jurčkov
• 100 g korenja
• 100 g bučk
• 3 stroki česna
• 80 g trdega ribanega sira
• sol, mleti poper, mleta kumina
• lovorjev list
• 1 žlica sesekljanega peteršilja

Priprava:

Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na lističe narezane jurčke in na drobne kocke narezano korenje. Malo prepražimo, dodamo še na kocke narezane bučke, sesekljan česen in oprano proseno kašo. Solimo in začinimo ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Počasi kuhamo 20 minut, da se kaša zmehšča. Odstavimo z ognja ter primešamo še riban sir in sesekljan peteršilj.

 

(Visited 110 times, 1 visits today)