Recepti: amarant, ješprenj in polenta

19. maja, 2014

Dodajamo še nekaj zanimivih receptov z žiti – amarant lahko na primer dodamo zelenjavni juhi in jo s tem “okrepimo”, ješprenj pa namesto v juhi uporabimo v solati. Matjaž Kološa je pripravil tudi recept s polento, ki je lahko samostojna jed, odlična je v kombinaciji z zelenjavo, ne le z golažem ali v mleku… Dober tek!

Zelenjavna juha z amarantom in šparglji

Potrebujemo:

100 g amaranta
2 čebuli
2 stroka česna
100 g korenja
100 g gomoljne zelene
100 g zelenih špargljev
eko jušno osnovo (po želji)
sol
2 j. žlici oljčnega olja
peteršilj, drobnjak,..

Priprava:

Amarant čez noč namakamo v hladni vodi. Zelenjavo očistimo, korenje in zeleno grobo naribamo, čebulo in česen nasekljamo, por narežemo na kolobarčke, šparglje pa na manjše koščke. V večjem loncu na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo pripravljeno zelenjavo, odcejen amarant in zalijemo z vodo. Kuhamo do mehkega, približno 15 minut. Tik pred koncem solimo in po potrebi dodamo jušno osnovo. Ko je juha skuhana, dodamo še sesekljana zelišča in toplo postrežemo.

K jedi:

Če želimo pripraviti kremno juho, zelenjavo spasiramo s paličnim mešalnikom.

Ješprenj v solati

Potrebujemo:

200 g ješprenja
šop mlade čebule
200 g korenja
100 g zelenih špargljev
2 j. žlici rafinirane kokosove maščobe
jušno osnovo
1 č. žličko soli
2 lovorjeva lista
šetraj
4 j. žlice oljčnega olja
šopek svežega drobnjaka

Priprava:

Ješprenj nekaj ur ali čez noč namakamo v vodi. Korenje narežemo na kolobarje, šparglje na manjše koščke. Namočen ješprenj odcedimo, prelijemo s hladno vodo in ga skupaj z lovorjevimi listi kuhamo na malem ognju približno 30 minut. Nekje 10 minut pred koncem dodamo korenje in šparglje, solimo in dodamo začimbe ter jušno osnovo. Ko je ješprenj kuhan, ga po potrebi odcedimo in pustimo, da se ohladi. Nato dodamo še na kolobarje narezano mlado čebulo, nasekljan svež drobnjak, po želji tudi sesekljan česen in prelijemo z oljčnim oljem. Dobro premešamo in ponudimo kot hladno žitno solato.

K jedi:

Solato lahko popestrimo še s svežimi ali prepraženimi bučnicami, bučnim oljem, morda s poljubnim sirom ali drugimi lokalnimi dobrotami.

Zapečena pisana polenta

Potrebujemo:

330 g koruznega zdroba – polente
1 l vode
½ č. žličke himalajske soli
100 g korenja
50 g gomoljne zelene
50 g pora
2 stroka česna
50 g bučnih semen
oljčno olje

Priprava:

Korenje in zeleno očistimo, grobo naribamo, por narežemo na tanke kolobarje, česen sesekljamo. V lonec vlijemo1 l vode, solimo, dodamo pripravljeno zelenjavo in na kratko pokuhamo. Nato dodamo še koruzni zdrob in sesekljana bučna semena ter med stalnim mešanjem kuhamo še 3 minute. Ko je polenta skuhana, jo vlijemo v globok in ozek model oz. pekač in pustimo, da se strdi. Polento premažemo z omako s čemažem. Ko se polenta ohladi, jo zvrnemo iz modela in narežemo na 2 cm debele rezine. Le-te naložimo na pomaščen pekač, premažemo z oljem in jih popečemo v pečici na srednji temperaturi približno 15 minut. Med pečenjem rezine obrnemo. Zapečeno pisano polento ponudimo toplo. K jedi postrežemo še solato in poljubno omako.

K jedi:

Tik pred koncem peke lahko rezine polente posipamo še z naribanim trdim sirom.

 

(Visited 425 times, 1 visits today)