Recept: Poletni solatni krožnik
Poletje je čas, ki se mu prilagodimo tudi s prehrano. Pojemo manj, popijemo več (vode, zeliščnih čajev in naravnih sokov). Uživamo lahko prebavljivo hrano, ki vsebuje veliko tekočine. In prav tako hrano nam narava v tem letnem času nudi v izobilju.
Recept za pisan poletni solatni krožnik je za revijo Eko dežela prispeval Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije.
Sestavine:
12 drobnih paradižnikov
2 korenčka
1 kumara
2 mladi čebuli
1 rdeča paprika
1 pest orehov ali lešnikov
100 g domače skute
50 g kisle smetane
½ limone
8 j. žlic oluščenih konopljinih semen
1 strok česna ali žlička čemaževe omake
konopljino ali drugo hladno stisnjeno olje
nerafinirana sol
zelišča in začimbe po okusu
Priprava:
Korenček, kumaro, čebulo in papriko operemo ter narežemo na palčke. Paradižnik narežemo na poljubno velike koščke. Iz skute, smetane, olja in svežih zelišč ter soli pripravimo skutno omako. Konopljina semena, ki smo jih prej namočili v vodi, odcedimo in zmeljemo skupaj s sesekljanimi listi peteršilja. Dodamo še konopljino olje, limonin sok in sol. Tako pripravljeni omaki ponudimo v majhnih posodicah. Pripravljeno zelenjavo, oreščke, skutno omako in omako iz konopljinih semen lično nadevamo na velik krožnik ali pladenj. Ponudimo kot samostojen obrok v poletni vročini ali kot predjed k glavnemu obroku.