Site icon Lupa portal

Ptujski lük – čebula, ki se še danes ročno pobira, sortira in pakira

Ptujski lük, slovenska avtohtona sorta čebule, je prva zaščitena slovenska zelenjava s certifikatom.

Ptujski lük je staro ime za čebulo, ki jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let, zaščiteno geografsko označbo pa je pridobil na podlagi posebnega videza in okusa.

Po starih legendah naj bi to čebulo na naše območje prinesli Turki in je nekoč pomenila glavni vir dohodka. Starejši lükarji pripovedujejo, da so lahko na desetih arih pridelali dovolj lüka za štipendijo ali preživetje male do srednje kmetije, za pridelavo pa so porabili tri leta.

Po čem prepoznamo Ptujski lük?

Foto: http://www.ptujski-luk.si
Foto: http://www.ptujski-luk.si

Čebulo z zaščiteno geografsko označbo zaznamujejo:

  • srčasta – ploščata oblika,
  • rdečerjava do svetlo rdeča barva zunanjih suhih luskolistov,
  • belo meso z vijolično rdečim nadihom in močnejšim vijoličnim robom,
  • dobro prenaša skladiščenje,
  • hitro razpade ob kuhanju,
  • najbolj značilen je zmerno oster okus,
  • močan vonj po čebuli.

 

Lükarji s Ptujskega polja so tradicijo triletne pridelave čebule ohranili vse do danes

Tako kot nekdaj, ga tudi danes pridelujejo na naravi prijazen način – integriran ali ekološki, ki zagotavlja visoko kakovost njegovih plodov.

»Ker je Ptujski lük zgodovinska posebnost in tradicija na Ptujskem polju, vlagamo v pridelavo še posebej veliko truda, saj želimo Ptujski lük ohraniti za naslednje generacije,« pravijo na kmetiji Majerič, enem od petih pridelovalcev Ptujskega lüka.

 

V.B.

(Visited 217 times, 1 visits today)
Exit mobile version