Prebivalec Slovenije lani porabil 11 kg jajc, 67 kg krompirja, 34 kg sladkorja, 117 kg zelenjave, 152 kg sadja in 93 kg mesa

15. oktobra, 2019

Svetovni dan hrane (16. oktober) bo v okviru Organizacije združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) letos potekal pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«. Gre za globalno ozaveščanje in izvajanje aktivnosti za zmanjšanje lakote v svetu ter zagotavljanje raznolike in kakovostne hrane za vse. FAO ugotavlja, da je bilo lani več kot 820 milijonov lačnih in kronično podhranjenih prebivalcev ter da njihovo število počasi, a konstantno narašča že četrto leto zapored.

Na ta dan bodo v več kot 150 državah sveta potekali različni dogodki, ki bodo prispevali k odmevnosti sporočil ob svetovnem dnevu hrane. V Sloveniji MKGP skupaj z Zdravstveno fakulteto, Evropskim centrom za mir in razvoj in Evropsko mrežo za živilsko tehnologijo organizira posvet na temo letošnjega ključnega sporočila svetovnega dne hrane.

Slovenska hrana od proizvodnje do porabe

Statistični urad RS je na podlagi uradnih podatkov objavil zanimivo statistiko v povezavi s proizvodnjo in porabo hrane v letu 2018 v Sloveniji.

–          Prebivalec Slovenije je porabil 11 kg jajc, 126 kg žita, 67 kg krompirja, 34 kg belega sladkorja, 1 kg medu, 117 kg zelenjave, 152 kg sadja in 93 kg mesa letno.

–          Za nakup hrane je posamezen član gospodinjstva porabil 1.031 EUR, v gostinskih obratih pa 344 EUR.

–          Podjetja, ki so se v 2018 ukvarjala s proizvodnjo živil, so v tem letu prodala za 2,1 milijarde EUR živilskih proizvodov. Največjo dodano vrednost v dejavnosti proizvodnja živil so ustvarila podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov. Največji prihodek v tej dejavnosti pa je bil ustvarjen s prodajo klobas (9 %) in kruha (7 %).

–          369 podjetij, ki se ukvarja s proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov zaposluje 5.174 oseb in so ustvarili 726 mio. EUR prihodkov od prodaje.

–          391 podjetij, ki se ukvarja s predelavo in konzerviranjem sadja in zelenjave zaposluje 1.085 oseb in so ustvarili 112 mio. EUR prihodkov od prodaje.

–          252 podjetij, ki se ukvarjajo s predelavo mleka, zaposluje 1.827 oseb in so ustvarili 368 mio EUR prihodkov od prodaje.

–          820 podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo pekovskih izdelkov in testenin, zaposluje 5.743 oseb in so ustvarili 399 mio. EUR prihodkov od prodaje.

–          Podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo živil, so uvozila za 1,7 mrd EUR hrane, izvozila pa so je za 1 mrd EUR. Največ hrane uvozijo iz Nemčije (15,8 %), Italije (14,4 %) ter Hrvaške (14,4 %). Največ hrane izvozijo na Hrvaško 20,9 %, Italijo (17,5 %) ter Avstrijo (7,9 %).

 

Vir: MKGP, STAT

(Visited 485 times, 1 visits today)