Praznična presna kraljica
Torta, ki si zasluži ime ‘presna kraljica’ mora biti res nekaj posebnega. Recept nam je namignil naš prehranski strokovnjak Matjaž Kološa. Prijetno ‘peko’!
Potrebujemo:
– za testo:
300 g mandeljnov
300 g dateljnov
50 g nerafinirane kokosove maščobe
ščepec himalajske soli
– za nadev:
250 g suhih izkoščičenih sliv
70 g nerafinirane kokosove maščobe
1 avokado
80 g presnega kakava
80 g agavinega sirupa ali cvetličnega medu
cimet, kardamom
30 g mandljeve ali kokosove moke za posip
Priprava:
V močnem mešalniku popolnoma zmeljemo neolupljene mandeljne, ki smo jih čez noč namakali in odcedili. Posebej zmeljemo še izkoščičene dateljne ter dodamo zmlete mandeljne, kokosovo maščobo in ščepec soli. Testo na 1 cm debelo namažemo na namaščen model za torte (lahko si pomagamo s peki papirjem). V mešalniku zmeljemo suhe slive. Ko je masa gladka, dodamo še zrel olupljen avokado, kokosovo maščobo, agavin sirup, kakav in začimbe. Tako pripravljen nadev obložimo na presno testo in posujemo z mandljevo ali kokosovo moko.
Preden postrežemo, sladico dobro ohladimo v hladilniku.