Obložena pomurska miza v zavetju krušnih peči: nekoč in danes

9. januarja, 2017
Foto: TIC Moravske Toplice

V zimskih časih bo ob obisku Pomurja naša srca ogrela krušna peč, kjer so včasih nastajale okusne jedi izpod rok pridnih gospodinj. Domovi tako tudi danes dišijo po domači gibanici, šunki, mesu iz tünke bograču, ajdovih krapcih in dödölih. Vse to pa zaokroži žlahtna kapljica, na katero so domačini še posebej ponosni.

Domačini, gospodinje in ostali ponudniki kulinarike v Pomurju v tem času miz ne oblagajo zgolj s tradicionalnimi jedmi iz teh krajev, ampak tudi z drugimi preprostimi jedmi, kamor, kot nam pove Janja Bürmen iz TIC-a Moravske Toplice, sodijo tudi jedi iz prosene in ajdove kaše.

»Nekateri ponudniki domače hrane poleg vseh tradicionalnih dobrot v tem času ponujajo tudi koline z bujto repo, repnjače in tikvače, medtem ko tradicionalna prekmurska kulinarika ne skriva tudi madžarskega vpliva (dödöli, bograč, retaši),« še pove sogovornica.

Foto: TIC Moravske Toplice
Foto: TIC Moravske Toplice

Nekoč in danes

Med jedi, ki so bile znane nekoč, in ki jih Prleki še danes radi uživajo, so, kot nam pove Jerneja Rajner iz Občine Ljutomer, ajdovi žganci (lahko zabeljeni z zaseko in smetano) in mlečna juha, kisla repa s svinjskimi kostmi, krvavice z zeljem, ‘vrhjovi murki’, prleška tunka, ajdov krapec in kvasenica.«

Tudi Silvija Roman iz Občine Hodoš, med jedi, ki so bile v teh krajih priljubljene pred desetletji, uvršča dödöle, po katerih ljudje povprašujejo še danes. »Starejši občani danes pečejo jabolčne, skutine, makove, zeljove, tikvine retaše (štrudl), jabolčne pite, domači kruh (perec- vrtanek) prekmurske gibanice, kuhajo še vedno dödöle, kislo repo in zelje, bograč, skutine rezance ter razne mesne jedi, saj so nekoč meso jedli le ob večjih praznikih,« še pove sogovornica.

 

Kristina Žnidar

(Visited 245 times, 1 visits today)