NA TESTU: Navadni jogurt
![navadni-jogurti-skupna_rgb](https://www.lupa-portal.si/wp-content/uploads/sites/2/2016/09/navadni-jogurti-skupna_rgb.jpg)
<![CDATA[Tokrat je naš prehranski strokovnjak Matjaž Kološa pregledal in ocenil nekaj navadnih jogurtov. Na katere sestavine naj bomo pozorni, ko izbiramo?
BIO ZONE JOGURT, 3.2 % m. m., Mlekarna Krepko
SESTAVINE: pasterizirano, nehomogenizirano mleko, mlekarske kulture
PLUS: Izdelek je iz slovenskega ekološkega in nehomogeniziranega mleka krav iz proste, pašne reje.
MINUS: Ga praktično ni. Izdelek bi lahko izboljšala le boljša, steklena embalaža, kar pa bi podražilo izdelek.
SKUPNA OCENA: 5
EKO JOGURT, 3.2 % m. m., Mlekarna Planika
SESTAVINE: pasterizirano, nehomogenizirano mleko, mlekarske kulture
PLUS: Izdelek je iz slovenskega ekološkega in nehomogeniziranega mleka krav iz proste, pašne reje.
MINUS: Ga praktično ni. Izdelek bi lahko izboljšala le boljša, steklena embalaža, kar pa bi podražilo izdelek.
SKUPNA OCENA: 5
LAHKI ČVRSTI JOGURT, 1,3 % m. m., Zelene Doline
SESTAVINE: pasterizirano fermentirano mleko
PLUS: Izdelek vsebuje znak ‘VARUJE ZDRAVJE’ Društva za zdravje srca in ožilja zaradi 60 % znižanja vsebnosti mlečne maščobe. Izdelek vsebuje tudi certifikat brez GSO, ki zagotavlja, da je živilo brez gensko spremenjenih organizmov.
MINUS: Znižanje vsebnost maščobe po drugi strani prehransko osiromaši izdelek, tudi v vsebnosti v maščobi topnih vitaminov. Izdelek ne vsebuje podatka o izvoru mleka.
SKUPNA OCENA: 4
VILIKIS – grški tip jogurta, ‘z bregov, Vindija
SESTAVINE: pasterizirano polno mleko, smetana, posneto mleko v prahu, jogurtna kultura
PLUS: Izdelek je zaradi višje vsebnosti maščobe bolj polnega okusa.
MINUS: Izdelek vsebuje višjo vsebnost maščobe, zaradi česar morajo predvsem ljudje s čezmerno telesno težo in povišano vsebnostjo maščob v krvi paziti na zmernost.
SKUPNA OCENA: 4
MU JOGURT, 3,2 % m. m., Ljubljanske mlekarne
SESTAVINE: pasterizirano fermentirano mleko
PLUS: Izdelek vsebuje znak, da je proizveden le iz slovenskega mleka
MINUS: Izdelek ne vsebuje podatka o vrsti mlečne kulture, prav tako ne vsebuje probiotičnih bakterij.
SKUPNA OCENA: 4
ACTIMEL, 0,1 % m. m., jogurtov napitek z vitaminoma B6 in D, s sladkorjem in sladili, Danone
SESTAVINE: jogurt iz posnetega mleka, voda, posneto mleko, glukoza, pektin, pripravek sirotke, sladili aspartam in acesulfam K, naravna aroma, vitamina B6 in D, kultura Lactobacillus Casei
PLUS: Izdelek vsebuje dodane vitamine in probiotične kulture.
MINUS: Izdelek vsebuje umetna sladila, ki so v večji količini zelo škodljiva zdravju. Izdelek skoraj ne vsebuje maščob, s čimer je osiromašen v maščobah topnih vitaminov.
SKUPNA OCENA: 1
TEKOČI KOZJI JOGURT, Sirarstvo in kozjereja Čepon
SESTAVINE: pasterizirano fermentirano kozje mleko
PLUS: Izdelek vsebuje dietično kozje mleko in probiotične kulture. Mleko ni homogenizirano in je slovenskega porekla s kmetije.
MINUS: Ga praktično ni. Izdelek bi izboljšala le boljša, steklena embalaža, kar pa bi podražilo izdelek.
SKUPNA OCENA: 5
Matjaž Kološa, univ.dipl.inž.živilske tehnologije
Foto: Danaja Kostelec
]]>