Site icon Lupa portal

Kranjski štrukelj

Recept za kranjski štrukelj navaja pod tekočo številko 639 Magdalena Pleiweis v svoji knjigi »Slovenska kuharica ali navod okusno kuhati navadna in imenitna jedila«, ki je izšla v Ljubljani 1868. Posebnost tega recepta je v imenu jedi, ki ima tudi geografsko oznako »kranjski«. V knjigi je namreč malo slovenskih jedi, ki bi bile geografsko opredeljene in sicer kot posebnosti določenega kraja, pokrajine ali dežele. Jed po načinu priprave in izgledu spominja na t. i. Ferdinandove krofe, v Sloveniji še danes imenovane »Fernandelni« ali osja gnezda.

Sestavine (za 8 – 10 ljudi)

Jajčni bleki ali jajčne palačinke
1,8 dl mleka
1 jajce
4 žlice bele moke
malo soli

Nadev iz ribane kaše
2 rumenjaka
bela moka
5,3 dl mleka ali smetane
1 zvrhana žlica surovega masla
5 rumenjakov
1 vanilin sladkor
1 žlica sladkorja
trd sneg 4 beljakov
slivova ali marelična marmelada

Preliv
2dl sladke smetane
2 celi jajci
malo sladkorja

Priprava:

1. Najprej naredimo jajčne bleke oziroma palačinke. Iz sestavin zmešamo gladko maso brez grudic.
2. V vročo pomaščeno ponev vlivamo maso in pečemo bleke oz. palačinke. Iz navedenih sestavin jih spečemo približno 6. Vsakega opečemo rumenorjavo na obeh straneh in ga položimo na desko, da se ohladi.
3. Sledi izdelava ribane kaše za nadev. Iz 2 rumenjakov in moke naredimo trdo testo, ki ga naribamo na strgalniku in sicer na luknjice srednje velikosti.
4. Naribano testno kašo skuhamo na mleku ali smetani, da postane gosta, potem jo ohladimo.
5. Umešamo surovo maslo, dodamo ohlajeno ribano kašo, rumenjake, sladkor in vanilin sladkor ter narahlo še trd sneg 4 beljakov.
6. Po blekih razdelimo in namažemo nadev iz ribane kaše, nanj potresemo koščke marmelade in zvijemo kot palačinke.
7. Zvitke narežemo z nožem na tri prste dolge koščke.
8. Pekač premažemo z maslom in vanj naložimo košček zraven koščka in sicer tako, da stojijo z odrezano ploskvijo navzgor.
9. V loncu ali posodi razžvrkljamo sestavine za preliv in ga prelijemo čez koščke v pekaču.
10. Pečemo v pečici, da se lepo rumenorjavo zapečejo.

Kranjski štrukelj je del recepta za glavno jed tradicionalne božične večerje SVINJSKA RIBICA V MASLENEM TESTU, KRANJSKI ŠTRUKELJ Z BRUSNICAMI, SADNO VINSKA OMAKA. Recepti za vse ostale jedi so objavljeni v aktualni številki revije Eko dežela.

(Visited 284 times, 1 visits today)
Exit mobile version