Jesenska košarica: Kostanj – po tradicionalni kitajski medicini kostanj greje

10. oktobra, 2016

<![CDATA[

Kostanj nas vse leto spominja na jesen, saj so v sveži obliki na voljo le v času mošta in prvih mrzlih dni.

Kostanj je prišel v naše kraje iz Sredozemlja oz. okolice Črnega morja. V novejšem času so botaniki s križanjem evropskega in japonskega kostanja ustvarili debeloplodne, običajno cepljene kostanje, imenovane marone. Le-ti so zelo debeli in zelo cenjeni v gastronomiji.

Kostanji vsebujejo ogromno ogljikovih hidratov – predvsem v obliki škroba, kar nekaj beljakovin, majhno količino maščob, bogati pa so tudi tako z minerali, kot tudi z vitamini in drugimi bioaktivnimi snovmi.

Po tradicionalni kitajski medicini nas kostanji grejejo, zato so v hladnih mesecih pomembno hranilo in tudi zdravilo.

V kulinariki jih uporabljamo sveže – kuhane ali pečene, vložene ali zamrznjene cele plodove, kot kostanjev pire, lahko pa tudi posušene cele plodove ali v obliki zdroba ali moke. Primerni so za pripravo različnih jedi, od juh do kruhov, glavnih jedi in seveda sladic.

Ker lahko ne dovolj kuhan ali pečen kostanj zaradi visoke vsebnosti škroba povzroča prebavne težave, priporočamo, da ga primerno toplotno obdelamo in da smo previdni pri kombiniranju z drugimi živili – predvsem s sadjem in sokovi (na primer mošt).

Matjaž Kološa, uni. dipl. inž. živilske tehnologije

]]>

(Visited 197 times, 1 visits today)