Jesenska košarica: Jabolka – idealna za ozimnico
<![CDATA[
Jabolka zorijo od sredine poletja, vse do sredine jeseni, na drevesih pa se včasih obdržijo vse do prvega mraza. So idealna za pripravo ozimnice, saj so zelo trpežna.
Še posebej koristna za naše zdravje so jabolka starih in odpornih sort, ki rastejo v travniških sadovnjakih, samostojno in naravno – brez oskrbe s pesticidi. Na naraven, ekološki način pridelana jabolka so običajno tudi bolj polnega okusa, bolj bogata z mikrohranili – rudninami, vitamini in bioaktivnimi snovmi.
Priskrbimo si različne sorte jabolk, da se okusa ne bomo naveličali.
Jabolka hranimo za zimsko uporabo na čim hladnejšem mestu, še najbolje nekje v kleti z ilovnatimi tli, ki vzdržujejo primerno vlažnost. Pomembno je, da jih hranimo ločeno od gomoljne zelenjave, še posebej krompirja. Predvsem v zimskih mesecih, ko skoraj ni na voljo drugega domačega sadja, naj bodo jabolka osnovno sadje.
Matjaž Kološa, uni. dipl. inž. živilske tehnologije
]]>