Dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru, ko v vrtcih in šolah začnejo dan z osrednjim dogodkom – tradicionalnim zajtrkom z živili iz lokalnega okolja.
18. novembra 2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse domačega izvora. Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je bila Čebelarska zveza Slovenije.
Dan začnimo z zajtrkom
V zdravi prehrani se priporoča uživanje rednih obrokov, to je štiri do pet obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Zelo pomembno je začeti dan z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi po daljšem obdobju preko noči. Projekt osvešča o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja, kamor sodi tudi pomembna zdrava navada, ki jo je dobro osvojiti že v otroštvu, da dan začnemo z zdravim zajtrkom. Poseben pomen daje projekt domači, lokalno pridelani hrani slovenskega porekla.
Otroci bodo jutri tako zajtrkovali jedi, pridelane v Sloveniji.
Vir: Tradicionalni zajtrk, Prehrana.si