Boreč – s cvetovi popestrimo jedi
Boreč (Borago officinalis), dobre pol metra visoka rastlina z dlakastimi listi, se ponaša s sinje modrimi cvetovi zvezdaste oblike. Solatna dišavnica in zdravilna rastlina, ki izvira z Bližnjega vzhoda, se še novembra ponaša z lepimi cvetovi.
Boreč krepi srce in možgane ter pospešuje potenje.
Kumarični okus
Enoletnica z žametastimi sivo zelenimi podolgovatimi listi ima votlo mesnato razvejano steblo poraslo s ščetinastimi dlačicami. Mladi listi imajo prijeten kiselkast okus in vonj, podoben kumaričnemu. Privlačne modre cvetove, ki imajo prav tako okus po kumarah, lahko dodajamo solatam in osvežilnim pijačam, seme, liste in cvetove pa uporabljajo v medicini. Boreč zaradi krhkega stebla potrebuje oporo, sicer pa ni zahteven. Je enoletnica, toda s številni semeni se vsako leto znova zaseje kar sam.
Boreč je s svojim osvežujočim okusom odličen dodatek solatam. Uporabljamo lahko cvetove, ter mlade liste, katere na drobno narežemo. Z njimi lahko popestrimo okus zelenjavnim juham in enolončnicam. Za ta namen lahko uporabimo tudi stebla, katera po kuhanju zavržemo. Drobno sesekljani listi so primerni tudi za dodajanje skuti ali jogurtu.
Aromatičen kis modre barve
Cvetove lahko namočimo v kis in si tako sami naredimo aromatičen modrikasto obarvan kis, ki bo popestril vsak obrok. Cvetove dodajamo v jabolčni kis ter zamašeno steklenico postavimo vsaj za teden dni na sonce.
Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan