6 nepričakovanih živil, ki jih lahko zamrznete
Zamrzovalniki so zelo priročni, a vseeno niso primerni za vsa živila. Vanjo lahko spravimo meso, kruh, peciva in tudi nekaj zelenjave. Tu pa je 6 živil, za katere zagotovo niste pomislili, da jih lahko shranite v zamrzovalnik in jim tako podaljšate življenjsko dobo.
Kisla smetana
Kisla smetana v hladilniku ne zdrži tako dolgo, a lahko jo shranite v zamrzovalnik, kjer vas bo počakala veliko dlje. Tekstura kisle smetane se po zamrzovanju sicer nekoliko spremeni, zato ni primerna za prelive in omake, jo pa lahko uporabimo pri pekovskih izdelkih, juhah ali enolončnicah.
Kako jo zamrznemo?
Kislo smetano dobro premešajte, da se vlaga enakomerno razporedi, nato pa jo shranite v posodi ali plastični vrečki, ki ji poskusite odstraniti čim več zraka.
Kako jo odmrznemo?
Zamrznjeno kislo smetano postavite v hladilnik in jo pustite nekaj ur, da se počasi odtaja. Ko je kisla smetana odtajana lahko vanjo vmešate žličko koruznega škroba, ki bo smetani povrnil nekaj njene prvotne kremnosti.
Kremasti sir
Kremni sir je presenetljivo trpežen, zato je odličen izdelek za shranjevanje v zamrzovalniku.
Kako ga zamrznemo?
Neodprt sir shranite v plastično vrečko, ga označite in spravite v hladilnik. Porabite ga v roku 6 mesecev.
Kako ga odmrznemo?
Čez noč ga postavite v hladilnik, da se odtaja. Tekstura bo nekoliko drobljiva, vendar to popravite tako, da ga rahlo segrejete v mikrovalovni pečici in mešate do gladkega.
Čebula
V zamrzovalniku si lahko naredite zalogo narezane čebule. Zamrznjena čebula je odlična za večino kuhanih jedi.
Kako jo zamrznemo?
Čebulo olupimo, narežemo in zložimo na pekač, obložen s folijo. Pekač za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik. Ko čebula zamrzne, jo lahko pospravimo skupaj v posodo ali vrečko in vrnemo nazaj v zamrzovalnik.
Kako jo odmrznemo?
Čebule pravzaprav sploh ne potrebujemo odtajati. Preprosto jo vržemo v ponev ali posodo in začnemo s kuhanjem.
Avokado
Koščki odmrznjenega avokada so odlični v smutijih, na toastu ali domačih omakah.
Kako ga zamrznemo?
Meso avokada narežemo na koščke in ga pokapamo z limoninim sokom. Shranimo ga v posodo ali vrečko.
Kako ga odmrznemo?
Odtajate ga lahko čez noč v hladilniku ali pa v topli vodni kopeli.
Slanina
Kuhana slanina se zelo dobro zamrzne. Ko jo odmrznete, pa jo lahko uporabite v solatah, omakah ali pa si jo privoščite takšno kot je.
Kako jo zamrznemo?
Rezine slanine razporedite v eno plast na pekaču in jih pecite na 200 °C 20 do 40 minut. Ko se rezine ohladijo jih v plasteh zložite na pekač in postavite v zamrzovalnik. Pustite jih čez noč, nato pa naslednji dan prestavite v posodo ali vrečko.
Kako jih odmrznemo?
Odtajate jih lahko čez noč v hladilniku ali v mikrovalovni pečici.
Česen
Lupljenje in rezanje česna je kar zamudno, zato si ga lahko pripravimo vnaprej in ga shranimo v zamrzovalniku.
Kako ga zamrznemo?
Česen olupite in drobno nasekljajte. Pokapajte ga z olivnim oljem in nežno premešajte. Z žlico ga v manjših kupčkih polagajte na pekač in postavite v zamrzovalnik. Ko se kupčki strdijo, jih lahko shranite skupaj v vrečko ali posodo in vrnete nazaj v zamrzovalnik.
Kako ga odmrznemo?
Zamrznjenih porcij česna ni potrebno odtajati in jih uporabite kar takoj ali pa jih pustite čez noč v hladilniku.