5 pravil za popolne prigrizke

22. novembra, 2018

Vsi kdaj pa kdaj radi posežemo po prigrizkih, pa naj bo to zaradi pomanjkanja časa ali pa ker nam prija ‘nekaj malega’. Ponavadi prigrizke povezujemo s sladkimi in slanimi, večinoma nič kaj zdravimi živili. Pa ni treba, da je tako. Tu je 5 pravil za popolne prigrizke.

1. Tri ključna hranila

Tri ključna hranila v prigrizkih niso sladkor, sol in maščobe. Oz,. maščobe da – ampak zdrave, kot so oreški, avokado, humus, olive … Poleg zdravih maščob v vsak prigrizek vključite tudi beljakovine in vlaknine. To je sanjski trio, ki nas zasiti za dlje časa in ne povzroča hitrega padca energije. Beljakovine poskusite dobiti iz naravnega vira, ne iz proteinske ploščice.

food-3126525_640

2. Naravno

Pakirani prigrizki, na katerih piše ‘polno beljakovin’ ali ‘zdravo z okusom piškotka’, so seveda mamljiva izbira, a vse prevečkrat vsebujejo nepotrebne dodatke. Poskusite se držati tega, da je večji del prigrizkov naravnega izvora – sadje, zelenjava, oreški … in s tem res poln hranil.

3. Nekaj pojejte vsake 3 do 4 ure

To je splošen nasvet, zaradi katerega bo vaš krvni sladkor bolj stabilen, s tem pa ne boste postali preveč lačni. Posebej pozorni bodite na prigrizek okoli 3. ure popoldan, ko pade energija. Veliko ljudi se s tem spodade na ne prav zdrav in pameten način: s kavo in sladkarijami. Zato z rednimi obroki že prej poskrbite, da do tega padca sploh ne pride.

4. Porcije

Ne pozabite, govorimo o prigrizku, ne o obroku. Kar pomeni, da naj bi povprečno zaužili 200 do 300 kalorij (kdor je bolj aktiven, seveda tudi več). Porcija sadja je npr. velikost vaše pesti, porcije zelenjave so lahko večje, porcije oreškov ali maščob pa naj bodo še manjše.

5. Pavza

Grizljanje ob računalniku je seveda odlično – prija in še delamo lahko med tem ko jemo. A po nasvetu strokovnjakov naj bi še tako majhen obrok pojedli v miru, brez motenj – tudi brez telefona. Le tako se bomo posvetili hrani in tudi prepoznali, kdaj je dovolj.


Pa še nekaj aktualnih namigov za hitre prigrizke:

  • mandarine in orehi
  • jabolka, namazana z arašidovim maslom
  • korenček in humus
  • hrustljavo zapečena čičerika in avokado
  • čips iz zelenjave in različne zelenjavne pomake

Vir: treehugger

 

(Visited 130 times, 1 visits today)