3 najbolj popularne slovenske jedi na Taste Atlasu

9. januarja, 2020

Taste Atlas je atlas svetovnih jedi, na katerem je tudi precej slovenskih.

Najbolj popularne med njimi so štruklji,  potica in prekmurska gibanica!

 

Štruklji so tradicionalna slovenska jed. V različnih izvedbah so poznani v vseh slovenskih pokrajinah in gastronomskih regijah. Pripravljajo se predvsem ob praznikih in ob večjih skupnih delih.

Prva pričevanja o pripravi te jedi segajo že v 16. stoletje, ko naj bi leta 1589 dvorni kuhar v Gradcu zapisal recept za kuhane pehtranove štruklje. Kuhani ali pečeni štruklji so bili jed tudi na samostanskih jedilnikih. Kot meščanska praznična jed naj bi se uveljavili v 17. stoletju, medtem, ko navedbe, da naj bi kmetje v vaseh uživali kot praznično jed šele od 19. stoletja dalje, nikakor ne morejo biti točne. Danes so štruklji pogosto na jedilnikih restavracij in gostiln kot priloga k mesu in omakam ali kot samostojna sladica. Štruklje ločimo po načinu kuhanja, po testu in po nadevih; orehovi, sirovi, pehtranovi, jabolčni… Nadevi za štruklje so lahko sladki in slani.

V Ljubljani je celo restavracija, posvečena prav in edino štrukljom: Štrukljarnica Moji štruklji Slovenija!

Potica – nacionalni simbol in ambasadorka Slovenije

Prleška ali prekmurska gibanica?

 

Vir: TA, wiki
(Visited 845 times, 1 visits today)