Site icon Lupa portal

10 vrst hrane za možgane

Možgani za optimalno delovanje potrebujejo pravo gorivo. Zato ne pozabite v dnevni jedilnik vključiti vsaj kakšne sestavine iz spodnjega seznama.

1. Borovnice
Borovnice so eno največjih daril narave. So polne antioksidantov, raziskave pa so pokazale, da redno uživanja borovnic izboljša spomin.

2. Brokoli
Brokoli, vedno in povsod na prvem mestu med zelenjavo. Vitamin K izboljša kognitivne funkcije, holin pa izboljša spomin.

3. Orehi
Če skušamo izboljšati delovanje možganov, je oreh izmed vseh oreščkov najboljša izbira, predvsem zaradi velike vsebnosti omega-3 maščobnih kislin in vitamina E. Tudi po videzu spominja na možgane in nekateri trdijo, da je to najboljši ”dokaz”, da je to prava hrana za možgane.

4. Zeleni čaj
Zeleni čaj poleg kofeina vsebuje tudi izvrstno aminokislino L-tianin. Ima manj kofeina kot kava, in v kombinaciji z L-tianinom povzroči (v primerjavi s kavo) manjše nihanje energije, večjo sproščenost in produktivnost.

5. Pomaranče
Ena pomaranča zadosti dnevnim potrebam po vitaminu C, ta pa dokazano pozitivno vpliva na sposobnost mišljenja in razmišljanja.

6. Avokado
Avokado je vir zdravih maščob in polovica ali četrtina avokada na dan naj bi vidno izboljšala možganske funkcije.

7. Špinača
Vitamin K je tisti, ki poskrbi, da ima špinača pozitiven vpliv na kognitivne sposobnosti.

8. Oves
Ovseni kosmiči so z razlogom pogosta sestavina zajtrkov – poskrbijo za vnos glukoze, ki poskrbi za osredotočenost in spomin.

9. Rozine
Rozine vzpodbujajo možgansko funkcijo, med drugim tudi zato, ker izmed vse možganske hrane vsebujejo največ elementa bor. Ta pa ima po raziskavah zelo blagodejen vpliv na kratkoročen spomin.

10. Rdeče vino
Raziskave so pokazale, da občasno in zmerno uživanje kakovostnega rdečega vina upočasnjuje staranje in zmanjšuje tveganje za demenco.

(Visited 241 times, 1 visits today)
Exit mobile version