10 nasvetov za zdravo prehranjevanje na delovnem mestu

7. maja, 2018

Strokovnjaki za prehrano in zdravje na delovnem mestu svetujejo uravnoteženo zdravo prehrano, pri čemer naj bodo obroki primerno porazdeljeni skozi dan. Zbrali smo nekaj konkretnih nasvetov, ki sta jih za nas pripravila Alenka Vojvoda, dr.med, specialistka medicine dela, prometa in športa, in Elvin Beširević, dipl.var.inž., Strokovni svetnik pri ZVD d.o.o.

1. Prehrana naj bo kalorično primerna glede na energetsko porabo pri delu, primerna po sestavi, priporočajo organizirano prehrano med delovnim časom.

2. Zelo pomemben obrok v dnevu je zajtrk, saj nam prebudi metabolizem in zagotovi potrebno energijo za vsa opravila pri jutranji rutini in začetku dela.

3. Verjetnost za poškodbe z občutkom lakote in padcem sladkorja v krvi narašča, tako da se pravilno prehranjujmo tudi na delovnem mestu, s tem da pojemo samo tretjino tistega, kar nas do polnega nasiti. Če celotno prostornino želodca napolnimo s krožnikom in pol, potem pojemo samo polovico krožnika in za protiutež tistemu, kar smo pojedli, spijemo približno toliko vode (za tretjino vsebine želodca). Tretjina želodca naj bo prazna.

4.Priporočljivo je, da jemo hrano v kosih (čim manj gnetenja, mletja in mešanja, ter posledično dodajanja raznih primesi, kot je smetana, sol in podobno).

5. Občasno in ko nam to naše telo in delovni proces dopuščata, se postimo, saj so zdravstveni učinki posta  lahko za nas dolgoročno zelo koristni.

6. Zelo dobrodošle so menze v delovnih organizacijah s sveže pripravljeno hrano in možnostjo izbire med jedilniki, pomembna je tudi pestrost, dnevno spreminjanje jedilnikov in zadostna ponudba raznovrstnih živil, priprava obrokov.

7. Najbolj zdravi obroki so tisti, ki vsebujejo presno in kuhano hrano.

8. Odsvetujejo hitro pripravljeno hrano, sendviče, sladke prigrizke.

9. Med obroki naj imajo delavci na voljo sadje in napitke, najbolje vodo ali druge nesladkane pijače. Če ima delodajalec na razpolago avtomate s prigrizki, naj ti vsebujejo zdrava polnovredna živila.

10. Zaposleni, ki opravljajo lahka fizična dela, morajo imeti količinsko in energijsko manj bogat obrok, kot zaposleni pri težjem fizičnem delu.

Ž.B.

 

(Visited 124 times, 1 visits today)