Čar raziskovanja sveta je tudi v okušanju lokalne kulinarike. V svetu pa tudi pri nas je kulinarični turizem v porastu, okusi tipičnih jedi pa nas lahko namesto ali po koncu potovanja ponesejo v daljne kraje …
Sredi poletja smo se podali na takšno kulinarično potovanje. V Sloveniji smo dolgo od tujih specialitet poznali le kitajske in balkanske. Danes je ponudba okusov sveta dokaj pestra, največ v Ljubljani, vse več v obliki ulične prehrane. Vse bolje pa so z eksotičnimi sestavinami založene tudi trgovine, tako da si lahko značilne jedi sveta pripravimo tudi doma.
Indijska: leča, zelenjava in začimbe
Indija je država z največjim deležem vegetarijancev. V kuhinji veliko uporabljajo različne vrste leč in čičeriko, značilna je uporaba začimb; posamezna jed jih vsebuje tudi 25.
Njihova prehrana se sicer močno razlikuje po regijah – na severu jedo več naan kruha, piščanca in kozjega mesa, jug pa bolj temelji na rižu in ribah, hrana je bolj pekoča.
“Indijska kulinarika se razlikuje od regije do regije: okus, barve, tekstura, izgled in aroma posamezne specialitete se spreminja vsakih nekaj kilometrov. Temelji indijske kuhinje so prava izbira sestavin, količina, razmerja in zaporedje priprave. Prav zato je indijska hrana uravnotežena in primerna za vsakogar, v svetu poznana in priznana po okusu in prehranski vrednosti,” pove Jham Kulvinder Singh, lastnik verige restavracij Maharaja, ki ima izven meja Slovenije tradicijo že od leta 1994. Maharaja tudi v Sloveniji nudi jedi, prave poslastice, ki jih pripravljajo mojstri indijske kuhinje, po tradicionalnih receptih, ki gredo že dolga leta iz roda v rod.
Masleni piščanec
Vishesh, ki se je nedavno iz Indije preselil na Nizozemsko, pravi, da je njegova absolutno najljubša jed masleni piščanec z maslenim česnovim naanom: »Če kdaj pogrešam dom, poiščem restavracijo, ki ponuja avtentičnega maslenega piščanca. Pravi okusi so dovolj, da me popeljejo na potovanje po Indiji.«
Recept: začimbna mešanica Garam Masala
Zmešamo 2 žlički mletega kardamoma, 1 žličko kumine, 1 žličko črnega popra, 2 žlički cimeta, ½ žličke nageljnovih žbic in ščepec naribanega muškatnega oreška.
V.B.