Vsak dober chef ob sebi potrebuje dobro žensko

12. aprila, 2018

Na skoraj vsakem koraku poslušamo, da so moški boljši kuharji kot ženske. Pa to drži? O tem smo povprašali profesionalnega slovenskega kuharja, Luka Jezerška, ki je prepričan, da je sodelovanje med moškim in žensko pravi recept. 

Foto: Primož Bregar
Foto: Primož Bregar

 

So moški boljši kuharji? Zakaj?

»Menim, da vsak dober chef ob sebi potrebuje dobro žensko. Pri meni je to v zasebnem življenju moja žena Aleksandra, v poslovnem pa Ana Šušteršič, ki skrbi za kreativo in razvoj novih jedi. Ženske imajo zagotovo čisto nek drug občutek, ki se na koncu pri okušanju še kako pozna.«

MOŠKI POD LUPO
Moške v kuhinji smo na zabaven način predstavili v reviji Lupa (marec 2018)! V članku preberite vse o tem, kako gastroseksualci prevzemajo nadzor nad domačim štedilnikom in se zabavajte ob njihovih izjavah ter kolumni Coolfotra! KLIK na revijo Lupa.

Kdaj naj bi moški prevzeli dominacijo v kuhinjah? Naj ne bi to veljalo za žensko opravilo?

»Uff. Mislim, da se stvari zadnje čase spreminjajo in ni čisto več običajno, da je nekdo z Venere in drugi z Marsa  (osebna izkušnja ?). Je pa naš poklic zelo naporen – tako fizično kot psihično – in verjamem, da je to eden izmed glavnih razlogov za trenutno nadvlado moških v profesionalni kuhinji.«

Kako bi opisali moškega v kuhinji – kakšni ste moški v kuhalnico v roki?

Foto: Matic Kremžar
Foto: Matic Kremžar

»Menim, da smo moški v kuhinji zelo dominantni in raziskovalni. Seveda pa je to v veliki meri odvisno od vsakega posameznika. Ravno zadnjič sem bil pri sosedu na kosilu in je kuhal tako, kot bi se tega lotil izkušeni kuhar. Celo kosilo je pripravil s Souce vid (Sous-vide) tehniko in bilo je res vrhunsko. Je pa treba vedeti, da nekoga zanimajo avtomobili, spet drugega šport in tretjega ribolov. Dejstvo je, da je kulinarika v trendu in kar veliko moških začenja z raziskovanjem tega področja, kar zadnje čase zelo opažamo tudi na naši Akademiji Jezeršek.«

Nekje sem prebrala, da ste moški v kuhinji boljši, ker kuhate nove jedi, medtem ko ženske kuhamo tiste jedi, ki so nas učile babice in mame? Drži? Kako to komentirate?

»Da, verjetno ta trditev drži. Ženske so že po naravi nabiralke in nabira se sezonsko in lokalno. Moški pa smo po naravi lovci, ki sicer tudi lovimo sezonsko in lokalno, a zelo hitro menjamo lovno območje in zato smo verjetno tudi veliko bolj raziskovalni. To je ala Luka Jezeršek razlaga. ?«

 

Kristina Žnidar

 

(Visited 60 times, 1 visits today)