Počitnice na slovenskem podeželju: domače dobrote in zgodbe preteklosti

Turistična ponudba na slovenskem podeželju pridobiva na kakovosti in tudi na priljubljenosti tako med domačimi kot tujimi gosti. Poletne počitnice na kmetiji ponujajo nepozabno doživetje za celo družino, v miru in naravnem okolju, daleč stran od mestnega vrveža. Predstavljamo prvi namig za izlet ali počitnice na kmetiji!
Turizem na kmetijah ima v Sloveniji zelo dolgo tradicijo, saj so prvi gostje prihajali na kmetije že v drugi polovici 19. stoletja, in sicer na območje Zg. Savinjske in Savske doline. »Intenzivneje se je začel razvijati od sredine 70. let prejšnjega stoletja. Danes velja za eno najpomembnejših in najzahtevnejših dopolnilnih dejavnosti na kmetijah in je pomemben sestavni del turistične ponudbe Slovenije,« nam pove Renata Kosi, ki deluje na področju razvoja turizma na podeželju na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.
»Prednost turizma na kmetijah je zagotovo doma pridelana ter predelana hrana in pijača, denimo odlična vina, naravni sadni sokovi, jabolčni mošt, sadna žganja in žganja z zelišči ali gozdnimi sadeži,« predstavi prednosti ponudbe Kosijeva. Nadaljuje, da je hrana, ki jo pripravijo izkušene in spretne gospodinje na turističnih kmetijah, kakovostna, sveža in sezonska ter temelji na hišnih, lokalnih in regionalnih specialitetah. Dobrote popeljejo obiskovalca v svet tradicionalnih vrednot, zgodb iz preteklosti, veščin kmetovanja, iznajdljivosti in prilagajanja naravi.
Ekološko posestvo Trnulja
Zgodba Posestva Trnulja, ki leži v Črni vasi na Ljubljanskem barju, je vzorčna pripoved o trajnostnem načinu življenja in dela. Trnulja je tako v kmetijskem kot v turističnem delu svojih aktivnosti 100-odstotno ekološko naravnana. Vsi proizvodi so ekološko certificirani, prav tako je ponudba nastanitvenih kapacitet izključno iz naravnih materialov – po vzoru lokalnih gradenj iz preteklosti s pridihom modernega. Je edini član največje verige ekoloških hotelov Die Biohotels v Sloveniji. Gostje lahko uživajo v individualni komunikaciji z gostiteljema, v izvrstni ponudbi ekološko pridelane hrane na posestvu, mnogih aktivnostih, možnosti izposoje električnih koles in avtomobilov, vožnji z električno kočijo in v neokrnjeni naravi Krajinskega parka Ljubljansko barje, le 7 km od središča slovenske prestolnice.
Barbara Rudolf
Članek je v celoti objavljen v reviji Eko dežela, julij16.
Foto: Posestvo Trnulja