V času prehladov in gripoznih obolenj si lahko pri lajšanju težav pomagamo tudi z limonino travo, ki je ime dobila zaradi eteričnega olja z vonjem po limoni. Zaradi njega je uporabna tudi kot naravni insekticid. Še bolj je priporočljiva za uživanje saj vsebuje vitamine A, B in C, precej železa, kalcij, kalij in folno kislino.
Čaj iz limonine trave lahko uporabljamo za blažitev prehladnih obolenj, pospešuje izločanje seča, pomaga pri vetrovih, prebavnih motnjah in želodčnih bolečinah. Za čaj lahko uporabljamo sveže ali posušene liste, kuhamo pa ga vsaj deset minut.
Eterično olje deluje antiseptično ter antibakterijsko in blaži glavobole ter bolečine v sklepih in mišicah. Limonina trava se zaradi privlačnega vonja odlično obnese kot naravna kopel: z listi napolnimo platneno vrečko in jo položimo v vročo vodo.
Limonina trava v kulinariki
Limonina trava je uporabna tudi v kulinariki, skoraj ni tajske jedi brez nje. Uporabljamo jo lahko povsod, kjer bi dodali limono ali limonino lupino. Tako lahko iz listov pripravimo osvežilno pijačo, jih dodajamo solatam in jogurtu, kot začimba pa se obnese v juhah, enolončnicah, marinadah, mesnih jedeh in celo v sladicah. Če rastline nimamo doma, lahko kupimo posušeno kot začimbo ali čaj.
Lahko jo vzgajamo tudi doma
Rastlina izvira iz Indije, zadnja leta pa je mogoče semena in rastline kupiti tudi pri nas. Najlažje jo razmnožujemo z delitvijo korenin, potrgamo pa jo lahko večkrat letno. Ker je rastlina doma v tropskih krajih, ne prenaša nizkih temperatur. Zato jo je potrebno v zimskem času umakniti v ogrevane prostore.
Trava z dolgimi suličastimi listi in ostrimi robovi na prostem raste v šopih premera do dveh metrov in višine enega metra.
Igor Fabjan