Pred kratkim je ameriški Center za nadzor bolezni in preventivo (CDC) objavil seznam najnevarnejših živil – živil, zaradi katerih največ ljudi potrebuje zdravniško pomoč. Surovo meso in školjke so vsem poznano tveganje, a problem lahko predstavljata tudi surovo sadje in zelenjava. O nevarnih živilih smo povprašali še Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Špinača ‘kriva’ za 22 % okužb s hrano?
NIJZ dodaja, da se sveže sadje in zelenjava lahko kontaminirata od polja do mize, vključno z navzkrižno kontaminacijo v kuhinji. “V sadju in zelenjavi lahko najdemo bakterije (npr. listerijo), viruse (virus hepatitisa A, noroviruse) ipd,” pritrjujejo.
Resne infekcije zaradi okužb s perutnino
CDC nadalje navaja, da je največ smrtnih primerov, ki so posledica okužbe s hrano, zaradi zaužitja perutnine. Na NIJZ so nam povedali, da je surova perutnina lahko sorazmerno pogosto kontaminirana z bakterijo Camyplobacter, redkeje s salmonelami, bakterijo Clostridium perfringens. in drugimi. “Tudi rdeče meso je lahko kontaminirano s podobnimi bakterijami, tudi patogenimi E.coli vendar je delež takšnega mesa bistveno nižji,” so še dodali. Ameriški center kot najhujšo bakterijo perutnine navaja listerijo.
Na seznamu CDC so še kalčki, nepasteriziran sok, školjke, jajca, mleko in mlečni izdelki in mleta govedina (kjer je možnost za okužbo večja kot pri enem kosu mesa, saj je mleto meso iz več živali).
Tvegana živila po NIJZ
Na svoji spletni strani ima tudi NIJZ objavljen seznam tvegani živil, mednje so se uvrstila:
- Surova ali toplotno ne dovolj obdelana jajca in jedi iz jajc.
- Surovo ali toplotno ne dovolj obdelano mleko in mlečni izdelki.
- Surovo ali toplotno ne dovolj obdelano meso in mesni izdelki.
- Surovi ali toplotno ne dovolj obdelani mehkužci, školjke, raki.
- Surove ali toplotno ne dovolj obdelane ribe in ribje jedi.
- Sveža sadje in zelenjava (predpakirano sadje in zelenjava, gozdni sadeži, rukola, kalčki – semena ali že kaljeni kalčki, jedilna semena (sezam, sončnice, lan …), mošt).
- Hladna delikatesna živila.
- Konzervirana živila.
Zastrupitev z gobami
V Sloveniji poznamo približno 3 000 vrst gob, med njimi je kakih 200 strupenih. “Strupi v gobah so kemične snovi, ki se izdelujejo in hranijo v telesu sadeža. Čeprav so prisotni v majhnih količinah, imajo potencialno škodljivi učinek na različne organe človeka pri uživanju strupenih gob,” pojasnjujejo na NIJZ. Učinki so lahko različni in segajo od prebavnih motenj pri blagih zastrupitvah do smrti pri hujših. Vzrok za zastrupitev je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno zaradi podobnosti v barvi in splošni morfologiji, kar predstavlja 95 % vseh vzrokov za zastrupitev.
Oreški pogosto na seznamu ZPS za umik živil iz prodaje
“Spremljanje mikotoksinov v živilih je del rednega uradnega nadzora živil, ki ga izvajajo pristojne državne institucije. Vsi neustrezni vzorci se umaknejo s polic oziroma odpokličejo s tržišča,” zagotavljajo na NIJZ.
Vir: TheInsider, NIJZ