Jajčevci so značilna poletna zelenjava, primerna za pripravo številnih okusnih in zdravih jedi sredozemske kuhinje.
Latinsko Solanum melongena oziroma malancana, kot jo tudi imenujemo, najverjetneje izvira iz Indije, kjer so jo poznali že pred 4000 leti. V Evropo so jih preko Andaluzije prinesli Mavri, ki so jih verjetno spoznali pri Arabcih. V sosednji Italiji pa jih v kuhinji uporabljajo že od 15. stoletja. Po svojem izvoru spadajo jajčevci med razhudnike in so sorodniki krompirja, paprike ter paradižnika. Povrtnina, ki po svojem izvoru spada med sadje, je bogata z vodo in mineralnimi solmi, ter posledično vsebuje številne pozitivne lastnosti, vendar tudi strupeno snov solanin, ki se izloči s kuhanjem. Jajčevci so močan diuretik, kar pomeni, da iz telesa odvajajo odvečno vodo. Med minerali so najbolj zastopani kalij, magnezij in fosfor, ter vitamini, predvsem A, skupina B in C. Jajčevci torej zagotavljajo naraven vnos zdravju pomembnih vitaminov in mineralov v organizem. Zaradi bogate vsebnosti vlaknin so primerni v boju s holesterolom in urejajo črevesne funkcije. Vlaknine jajčevcev spodbujajo tudi nastajanje želodčnih sokov in pomagajo pri zdravi prebavi. So nizkokalorično živilo in tako primerni pri številnih dietah. S spodbujanjem proizvajanja žolča pomagajo pri pravilnem delovanju jeter in imajo antioksidativne lastnosti. Ljudska medicina pa opisuje tudi njegove protivnetne lastnosti.
Vir: www.greenme.it