Eno izmed najbolj presenetljivih nedavnih odkritij v zdravstvu je, kako mikrobi v našem črevesju vplivajo na naše zdravje. In ko gre za rast dobrih črevesnih bakterij, imate na voljo veliko okusnih probiotičnih živil, med katerimi lahko izbirate (ne le jogurt).
Hladen krompir
Krompir – opran, skuhan in nato ohlajen je eden izmed najboljših virov odpornega škroba. Odporen škrob je probiotik, vrsta ogljikovih hidratov, ki služi kot hrana dobrim črevesnim bakterijam in posledično izboljša prebavo in odpornost.
Kefir
Na kefir lahko gledamo kot na daljnega jogurtovega bratranca, ki pa je za razliko od njega še močnejši. Kefir je narejen s pomočjo kefirjevih zrn, ki jih sestavlja simbiotska mikrobna združba kvasovk ter mlečnokislinskih in ostalih bakterij. Te povzročijo kislinsko-alkoholno fermentacijo mleka. Študija iz leta 2013 je pokazala, da lahko kefir pomaga pri lajšanju prebavnih težav in alergij in lahko celo pozitivno vpliva na zdravje srca.
Zelene banane
Večina ljudi se zelenim bananam izogiba, a so te v resnici bogat vir prebiotikov, zlasti odpornega škroba. Prav tako so polne topnih in netopnih vlaknin, vitaminov in mineralov. Kombinacija vseh teh hranil je za vaše črevesne bakterije prava pojedina, ki pa pomaga zaščititi tudi vaše srce in kosti.
Kimči
Ta korejska jed ni samo okusna, ampak tudi bomba zdravja. Kimči je jed iz fermentirane zelenjave, ki jo korejci jedo že 3000 let. Fermentacijo povzročijo probiotične mlečnokislinske bakterije, ki jih najdemo tudi v živilih, kot je jogurt. Ker pa je jed narejena iz zelenjave zagotavlja tudi velik odmerek vitaminov, vlaknin in antioksidantov. Ena od študij je dokazala, da kimči pomaga zaščititi pred rakom, debelostjo in zaprtostjo, hkrati pa znižuje holesterol, povečuje delovanje možganov in imunskega sistema ter celo zagotavlja nekaj koristi proti staranju.
Kislo zelje
Kislo zelje je bratranec kimčija in ima podobne lastnosti. Pozitivno vpliva ne le na črevesje, ampak tudi na počutje. Ena od študij je pokazala, da kislina iz kislega zelja bistveno pripomore k zmanjšanju socialne anksioznosti. Kislo zelje naj bi bil tudi najboljši probiotik za hujšanje.
Čokolada
Ja, res je! Čokolada lahko pomaga spodbujati rast zdravih črevesnih bakterij. Študija, objavljena v International Journal of Food Biology, je pokazala, da združevanje čokolade s probiotiki povečuje koristi obeh. Čokolada zaščiti zdrave bakterije, pri prehodu skozi želodec in se absorbirati v tankem črevesju, medtem, ko bakterije pomagajo telesu pravilno prebavo čokolade.
Česen
Vsestranski česen je koristen tudi pri prebavi, zahvaljujoč bogati ponudbi prebiotikov. Surov česen je odličen za tiste, ki jih rahlo pekoč občutek ne moti, ostale pa bo razveselila dobra novica, da je prav tako koristen tudi kuhan.