Site icon Lupa portal

3 najpomembnejše odločitve pri načrtovanju nove kuhinje

Razmišljate o prenovi kuhinje, pa ne veste, kako bi se je lotili? »Kuhinja naj bo zasnovana premišljeno, praktična, ergonomično oblikovana, prilagojena vašemu življenjskemu stilu in navadam,« uvodoma poudarja Tina Okoren, arhitektka iz arhitekturnega studia TO arhitektura.

3 najpomembnejše odločitve pri načrtovanju nove kuhinje po nasvetu arhitektke

kuhinja

1.       Razmislek

Pred začetkom projekta je najprej potreben tehten premislek o tem, kako uporabljamo kuhinjo, koliko oseb hkrati kuha, kaj nam je najbolj pomembno. Pri prenovi naredimo spisek plusov in minusov obstoječe kuhinje (premalo delovne površine oz. shrambe, nefunkcionalna razporeditev elementov…) in razmislimo, zakaj jo prenavljamo (funkcija, estetika,…).

2.       Proračun

Na podlagi tega narišemo načrt, na podlagi katerega pridobimo ponudbe za kuhinjo in izvajalce, ki jih pri tem potrebujemo – naredimo oceno stroškov. Glede na prej postavljene prioritete in cilje se odločimo, ali nam višina ocenjenih stroškov ustreza, v nasprotnem primeru pa optimiziramo načrte (ohranimo obstoječe instalacije in prostor, da pri prenovi ne presežemo proračuna, ki smo ga namenili prenovi.

3.       Oblika kuhinje in funkcija

Kuhinjske elemente lahko različno razporedimo v prostoru. Pri prenovi lahko prostor kuhinje povečamo, npr. podremo stene in jo razširimo v sosednji prostor, spremenimo pozicijo jedilne mize in pridobimo nekaj prostor, spremenimo postavitev elementov. Načrt kuhinje prilagodimo tako, da bo delo v kuhinji potekalo tako, kot teče postopek priprave hrane – pomembna je pravilna organizacija ‘delovnih centrov’ (shranjevanje živil, priprava živil, kuhanje in peka, shranjevanje kuhinjske posode, čiščenje posode).

 

(Visited 178 times, 1 visits today)
Exit mobile version