ZPS pregled majonez – 70% maščobe, v vseh dodani aditivi

10. marca, 2017

Med potrošniki velja majoneza za nezdravo živilo, ki ga je pametno črtati z jedilnika. Na Zvezi potrošnikov Slovenije v okviru tržnega pregleda preverili sestavo 11 majonez blagovnih in trgovskih znamk ter pregledali njihov prehranski profil.

Preverili so ponudbo in sestavo majonez ter pregledali njihov prehranski profil. Rezultati testa so dosegljivi na ZPS spletni strani in so plačljivi.

“Majoneza je resda energijsko bogato živilo, ki vsebuje veliko maščobe, a če jo uživamo v sklopu uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave ter prehranskih vlaknin, si jo lahko občasno privoščimo brez slabe vesti,” so ob testu zapisali na ZPS.

Najmanj 70 % maščobe

65 do 80 % majoneze sestavlja olje – najbolj pogosto je, kot navajajo na ZPS, uporabljeno sončnično, ponekod pa sončnično olje nadomestijo z repičnim. Ostale sestavine so jajčni rumenjak, voda, kis, gorčica in začimbe.

“Kot majoneza ne more biti poimenovan kar vsak izdelek, saj Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi točno določa standard, ki mu mora ustrezati izdelek, da je lahko opredeljen kot majoneza,” je poudarila Nika Kremić iz ZPS.

“Izdelek se označi kot`majoneza´ le, če vsebuje najmanj 70 % maščobe in najmanj 5 % jajčnega rumenjaka. Tem kriterijem med pregledanimi 11 vzorci nista ustrezala dva,” je povedala Nika Kremić iz ZPS.

Vse majoneze, ki so jih pregledali, vsebujejo aditive ali arome

Majoneze, ki bi bila popolnoma brez aditivov in arom, niso našli, so pa med izdelki velike razlike – nekateri izdelki imajo dodano celo paleto aditivov, drugi pa le enega.

Semafor vrednosti hranil v majonezah in polivkah na Veš kaj ješ: veskajjes.si

 

Vir: ZPS

(Visited 153 times, 1 visits today)