Uživanje rdečega mesa, pa naj gre za rezino, zrezek ali pa za obdelano meso klobas, salam in hrenovk, je lahko povezano s tveganjem za devet smrtonosnih bolezni, od tumorjev do možganske kapi. Po drugi strani pa naj bi uživanje rib in perutnine celo zmanjšalo tveganje za nastanek številnih bolezni. Takšni so namreč izsledki raziskave, ki jo je vodil epidemiolog Arash Etemadi z ameriškega Nacionalnega inštituta za proučevanje raka iz Bethesda.
16-letna raziskava pokazala višje tveganje za smrt
Znanstveniki so začeli pred šestnajstimi leti opazovali zdravstveno stanje 536.969 oseb, starih med 50 in 71 let. Opazovali so njihove prehranske navade in skozi leta ugotavljali vzrok njihove smrti, vzorec pa so razdelili v pet skupin glede na uživanje mesa. Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so uživali večje količine rdečega mesa za 26 odstotkov višje tveganje za smrt in tako znanstveno utemeljili povezavo med uživanjem rdečega mesa in smrtjo zaradi raka, težav s srcem, bolezni dihal, možganske kapi, sladkorne bolezni, vnetij, Alzheimerjeve bolezni ter obolenj ledvic in jeter.
Belo meso in ribe so zmanjšali tveganje
Nasprotno se je pokazalo v skupini, ki je imela na jedilniku predvsem belo meso in ribe. Rezultat njihove skupine je namreč pokazal 25 odstotno manjše tveganje za razvoj nevarnih bolezni in posledične smrti. Strokovnjaki ocenjujejo, da so za smrtonosne bolezni torej vsaj deloma odgovorni nitriti in nitrati v rdečem mesu, kar posebej velja za obdelane mesnine, kot so salame in podobni mesni izdelki.
Vir: ansa.it