Site icon Lupa portal

Zdolska gobova juha

Spodnjeposavska regija


 

Sestavine:

* 40-50 dag svežih mešanih gob
*
35-40 dag krompirja
* 4 dag maščobe
* 4 dag prekajene
slanine
* 3 dag čebule
* strok česna
* šopek
peteršilja
* sol
* poper
* tri jedilne žlice kisle
smetane

Žličniki:

* ¼ kg moke

* drobno jajce

* jedilno žlico olja ali kakšne druge
maščobe

* nekaj žlic mleka

Krompir olupimo,
razrežemo na kocke in ga v malo osoljenem kropu kuhamo. V kozici
ogrejemo maščobo in na njej pražimo na kocke narezano prekajeno
slanino in drobno narezano čebulo. Še preden zarumeni, dodamo
očiščene, na lističe narezane in oprane gobe. Tudi gobe malo
solimo, dodamo zrno česna, malo peteršilja, popramo in jih v
lastnem soku dušimo.

 

V skledici zmešamo iz moke, jajca,
olja, nekaj žlic mleka in ščepa soli srednje gosto testo.

 

Vmešamo ga le toliko, da se živila
spojijo. Če bi ga stepali, bi se nam testo vleklo. Z žličko
zakuhamo med krompir žličnike. Naredimo jih lahko tudi tako, da
testo zvrnemo na deščico in žličnike s hrbtiščem noža strgamo
v juho. Nož sproti namakamo v vreli vodi, da se testo nanj ne
sprijemlje.

 

Ko so gobe na pol dušene, jih stresemo
h krompirju, kuhamo vse skupaj do mehkega, po potrebi dosolimo,
popramo, okisamo s kisom ali z vinom. Preden postrežemo, pa dodamo
še kislo smetano.

 

Če smo z gobami pražili na drobne
koščke narezano telečje meso, smo dobili obari podobno jed, ki jo
lahko serviramo tudi samostojno. Namesto žličnikov lahko k zdolski
gobovi juhi ponudimo rahlo kuhane ajdove žgance.

 

(Avtor recepta je kuharski mojster, Ivan Ivačič)

 

(Visited 647 times, 1 visits today)
Exit mobile version