Na posvetu z naslovom Ali je samooskrba modni hit, tržnica priložnosti ali nujna aktivnost prihodnosti?, so sklenili, da bi v Sloveniji lahko povečali samooskrbo, če bi se naučili jesti lokalno in sezonsko hrano.
Pobuda posredovana tudi ministrstvom
Posvet je na sejmu Altermed pripravil Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije, povečanje samooskrbe pa bi lahko povečali predvsem tako, da zaužili več lokalne in sezonske hrane, kot so zelje ali stročnice. S posaditvijo več vrst sadja bi tudi kmetije postale bolj dobičkonosne, zmanjšali pa bi odvisnost od uvoza. Ekoci bo pristojnim ministrstvom posredoval pobudo za povečanje samooskrbe na področju prehrane, energije in ostalih dobrin. Del pobude bo tudi skrb za zaščito zemlje. »Če želimo biti samostojni, je pogoj tudi kmetijska zemlja,« je pobudo utemeljila Irena Rotar iz Ekoci.
Ekoci je skupaj s partnerji na posvetu prikazal tudi številne dobre prakse, kot na primer vrtec Slovenska Bistrica, ki s svojim delovanjem spodbuja uporabo lokalne hrane. V vrtcu več kot tisoč otrok oskrbujejo z lokalno hrano in tako spodbujajo lokalno gospodarstvo.
Vir. Celjski sejem