Umivanje rok najpreprostejši ukrep za preprečevanje okužb

19. oktobra, 2016

<![CDATA[Umivanje rok  je osnovni in hkrati najpreprostejši ukrep pri preprečevanju širjenja različnih nalezljivih bolezni v domačem in drugih okoljih.

Pomembno je, da sami poskrbimo za svoje zdravje in posredno za zdravje ljudi okoli nas tudi s čistočo svojih rok.

“Na koži rok se, poleg stalno prisotne mikrobne populacije, občasno zadržujejo tudi mikroorganizmi, ki se na roke ‘prilepijo’ ob stiku z drugimi predeli lastnega telesa, drugimi osebami ali ob stiku z okoljem. Prav ti mikroorganizmi so največkrat vzrok za različna obolenja, ki jih zaradi poti prenosa imenujemo kar ‘bolezni umazanih rok’,” pojasnjujejo na NIJZ. S preprostim ukrepom, kot je temeljito umivanje rok, lahko te mikroorganizme z naših rok odplaknemo in tako preprečimo razvoj bolezni.

Še posebno pomembno je dosledno in vestno umivanje rok ob pojavu različnih obolenj.

Posebno skrbno umivanje rok svetujejo:

  • pred, med in po pripravi jedi, še posebej dosledno, če rokujemo s surovim mesom, jajci, morskimi školjkami, svežo neočiščeno zelenjavo ali sadjem;
  • pred jedjo;
  • vsakič preden koga hranimo;
  • pred nego in po negi bolnika v domačem okolju;
  • pred in po oskrbi rane, ureznine, udarnine, ko je koža poškodovana;
  • po menjavi plenic ali po brisanju in umivanju otroka po uporabi stranišča;
  • po smrkanju, kihanju, kašljanju, če smo uporabili robec (če nimamo pri sebi robca, v katerega bi zakašljali ali kihnili, potem to naredimo v rokav in ohranimo roke čiste);
  • po dotikanju živali (tudi hišnih ljubljenčkov, akvarijskih živali) ali živalskih odpadkov;
  • po dotikanju odpadkov ter
  • ob prihodu domov.

Sicer pa naj bi to delali tako pogosto, kot je glede na naša opravila treba, predvsem ob pravem trenutku in seveda pravilno.]]>

(Visited 82 times, 1 visits today)