Slovenka, ki peče okrašen kruh, osvaja svet
Anita Šumer je ena tistih, ki so se zaljubili v peko starinskega kruha. Anita peče kruh iz kislega testa, kakršnega so nekoč pekle naše stare mame. To je malce pozabljen način peke, a njegov rezultat je zdravilen in lažje prebavljiv kruh, zato je kislo testo vredno obuditi tudi v sodobnih časih.
Peko s kislim testom poznamo tudi pod imenom »peka z drožmi«. Pozitivni učinki naravno fermentiranih kruhov so daljša trajnost izdelkov, boljši okus in aroma, manj kvarjenja in boljša prehranska vrednost. Anita svoj kruh tudi okrašuje in svojo pripravo deli v videoposnetkih, ki si jih je do danes ogledalo že več milijonov ljudi po vsem svetu. Njeno delo je na svojih spletnih straneh že predstavilo veliko tujih medijev kot so Unilad, Daily Mail, Business Insider UK in drugi.
Danes ima Anita v načrtu že nekaj delavnic peke kruha z drožmi. Konec septembra jo bo mogoče spremljati na delavnici v Histrii Botanici v Krkavčah, 13. septembra pa jo bo pot ponesla na Portugalsko, kjer bo potekala njena prva celodnevna mednarodna delavnica.
„Ljubezen in strast do peke z drožmi sta mi omogočili to, kar sem si od nekdaj želela, namreč potovati. Ni lepšega,“ je Anita povedala za Odprto kuhinjo.