Slovenec lani v povprečju pojedel: 122 kg žit, 113 kg zelenjave, 94 kg mesa
12. novembra, 2017
Kot poroča SURS, je prebivalec Slovenije v letu 2016 porabil za prehrano največ žit (122 kg), 113 kg zelenjave in 72 kg svežega sadja, pa tudi 94 kg mesa, 69 kg krompirja, 11 kg jajc ter nekaj več kot kilogram medu.
Stopnja samooskrbe posebno nizka pri zelenjavi, svežem sadju in krompirju
Domača proizvodnja žit je v letu 2016 dosegla skoraj 640.000 ton, domača potrošnja pa okrog 860.000 ton, zato je stopnja samooskrbe dosegla 74 %. Proizvodnja svežega sadja je v tem letu znašala 91.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 210.000 ton.
Posebno nizko stopnjo samooskrbe so v letu 2016 izkazovale bilance zelenjave, svežega sadja in krompirja; pri zelenjavi je znašala 42 %, pri svežem sadju 44 %, pri krompirju pa 55 %.
Vir: STAT.si
(Visited 71 times, 1 visits today)