Sivka je uporabna tudi v kuhinji. Iz nje lahko pripravimo okusen sirup, ki ga lahko z mešamo z vodo ali pa ga uporabimo kot dodatek sladicam, koktajlom ali mineralni vodi.
Sestavine:
- 1 kg sladkorja
- 1 l vode
- 40 g citronke
- 80 cvetov sivke
- vijolična jedilna barva (po želji)
Priprava:
V posodo stresite sladkor in prilijte vodo. Ob segrevanju mešajte, da se sladkor povsem raztopi. Tik preden sirup zavre dodajte cvetove sivke in nato kuhajte 10 min na majhnem ognju. Po kuhanju odstavite in pustite stati čez noč. Ohlajeni sirup nato precedite, mu dodajte citronko za daljšo obstojnost in jedilno barvo, da dobite bolj barvit in zanimiv videz. Sirup nato shranite v steklenico. Postrezite ga z mineralno vodo ali navadno vodo in rezino limone. Uporabite lahko tudi suhe cvetove, ki imajo še izrazitejšo aromo.
Pazite, da izberete cvetove navadne prave sivke (Lavandula angustifolia) in ne lavandina oz. budrovke (Lavandula x intermedia), ki je križanec in ni primerna vrsta za oralno uporabo.
Sivkin koktajl
Sestavine:
- sivkin sirup
- Prosseco peneče vino
V kozarec nalijte 0,5 dcl sivkinega sirupa in nato do vrha peneče vino. Pomešajte in okrasite z limono in vejico sivke.