Na letošnjem mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA je dan velik poudarek tudi kulinariki, predvsem lokalni, značilni za pokrajino ob reki Muri. V sredo je bil na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zanimiv dogodek, na katerem sta bili širši javnosti predstavljeni dve gibanici – prleška in prekmurska.
Povezovanje obeh gibanic za večjo prepoznavnost
Prleško gibanico je pripravila mag. Tjaša Kos iz društva Kelih, prekmursko pa Brigita Ficko s sadjarske kmetije Ficko. »Z dogodkom smo želeli obiskovalcem pokazati, da ne gre med pripravljalci ene ali druge gibanice za nekakšen boj, ampak predvsem prikazati razlike med obema gibanicama ter predvsem, da s povezovanjem pripravljalcev ene oz. druge gibanice lahko veliko naredimo tako za promocijo naše kulinarike, kot tudi prepoznavnost regije,« je dejala mag. Tjaša Kos, ki se s sodelavci že pripravlja na dogodek to soboto, 2. septembra, ko bo v Križevcih pri Ljutomeru vsakoletna prireditev Prleška gibanica. Na prireditvi bodo med drugim tudi ocenjevali prleške gibanice, za katero so v letošnjem letu poenotili recept, kar je eden izmed korakov k pridobitvi certifikata v prihodnosti. Prleška gibanica ima za razliko od prekmurske le eno vrsto nadeva.
Vir: Pomurski sejem