Čemaž, jesenski podlesek in čmerika imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne. “V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo zato vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko in šmarnico,” ponovno opozarjajo na Sekciji za klinično toksikologijo UKC Ljubljana.
“Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Po 4 do 5 dneh se zniža število belih krvnih celic in ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po 2 do 3 tednih pa bolnikom izpadejo še lasje,” pojasnjujejo.
Rastlino ali njene dele oziroma ostanke vedno vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.
Vir in foto: ktf.si