Praznik artičok, vrtnic in roséja na Obali
Zadnji majski konec tedna bo na Obali mineval v znamenju kulinaričnih posebnosti.
24. in 25. maj bosta v Portorožu potekala v znamenju vrtnic in vina rosé . Srce prireditve Portorose2 – Rose & Rosé Festival bo Rožni vrt. Vrt krasijo grmi različnih vrst vrtnic, ki se razkazujejo na prehodu med morjem in glavno prometnico.
Nekatere izmed portoroških vrtnic izvirajo iz konca 19. stoletja, ko se je tod začel razvijati turizem. Od leta 2011 pa se lahko ponosni na svojo vrtnico, poimenovano Portorož. V Rožnem vrtu jo je prvič zasadil piranski župan Peter Bossman, zadnja leta pa za lopato poprimejo znane medijske osebnosti. Vrtnični cvetovi skozi čas spreminjajo barvo, od živo oranžne do rožnate in bledo rumene, hkrati pa razvija močno aromo. Požlahtnili so jo v nemškem podjetju Kordes, za kar so potrebovali kar sedem let. Dogodek bodo spremljali glasbeni nastopi, ter degustacija izbranih vin rosé s spremljajočo kulinariko.
Artičoke se predstavijo
25. in 26. maja bo v Strunjanu potekal tradicionalni Praznik artičok, pod okriljem lokalnega turističnega društva Solinar. Mnogo manj znana prireditev kot Praznik kakija je prikupna zaradi lokalnega vzdušja. Pripravijo jo na manjšem trgu ob križišču in otroškem igrišču, v premični restavraciji pa je na voljo več vrst artičokinih jedi, celo artičokin sladoled! Artičoke so tudi naprodaj in z malo spretnosti si jih lahko pripravite še doma. Na zadnji prireditvi so bili naprodaj tudi izdelki iz artičok: čajne mešanice, kozmetika, kremni namazi…
Strunjan je od nekdaj znani po zgodnji zelenjavi in sadju, ki so jo prodajali vse do Trsta. Nekoč so bile to jagode, grah, mladi krompir in artičoke. Istrske artičoke so tu avtohtone, sicer manjše sorte a zelo okusne. Pravzaprav, bi moral biti njim posvečen glavni krajevni praznik, saj jih gojijo precej dlje časa kot kaki. Dozorijo maja, užitni cvetni popki so zelo zdravi in okusni, obenem pa služijo tudi kot okras vsakega vrta.
Foto: Igor Fabjan