Praznični običaji: Božični kruh nadomestila potica
V navadi je, da mize v poslovilnem mesecu leta bogato obložimo s tradicionalnimi lokalnimi jedmi, ki pa so zaradi velike kulturne raznolikosti na našem ozemlju lahko zelo različne.
Že tradicionalni božični kruh, ki naj bi hišo varoval pred nesrečo, ima v posameznih pokrajinah drugačno ime. Na Gorenjskem so ga imenovali poprtnik, ker so ga na mizi prekrili s prtom. Na Koroškem je bil mižnik ali božičnik. V okolici Gorice, na Notranjskem in ponekod na Dolenjskem so kruh spekli iz več vrst žit, imenovali pa so ga enostavno kar Božič. V Slovenskih Konjicah so pekli ‘močen kruh’, vanj so dajali zrna sezama ali divji hmelj.
Danes božični kruh v veliki meri nadomesti potica, največkrat je to orehova. Na Primorskem je med nadevom tudi popečen nariban kruh, na Dolenjskem pa imajo radi ocvirkovko.
Vlado Kadunec
Članek Mesec praznikov začne Miklavž je v celoti objavljen v reviji Lupa november/december 2017.