Opažate, da ste vse bolj pozabljivi? Vsekakor velja preveriti tudi možnosti razvoja demence, a vzrok pozabljivosti je lahko tudi v prehrani. Če nam primanjkuje določenih vitaminov in mineralov, to lahko vodi v slabšanje spomina.
Nekaj študij tudi dokazuje, da lahko ne glede na vzrok nekateri ključni minerali in vitamini pripomorejo k izboljšanju spomina. Kaj moramo torej jesti, da ne bomo pozabljivi?
Hrano bogato z naslednjimi minerali in vitamini:
- Magnezij – skoraj vsi, ki se soočajo s slabšanjem spomina, imajo v sebi nizke ravni magnezija.
- Omega 3 – maščobe, pomembne za zdravo delovanje možganov.
- Vitamin B12 – študija iz Izraela nakazuje, da ima pomanjkanje B12 enake znake kot demenca.
- Vitamin D – ima zelo pomembno vlogo pri degenerativnih spremembah.
- Selen – raziskave so še v zgodnjih fazah, a naj bi imel celo možnost popravljanja spomina.
Poleg tega je za dobro delovanje spomina pomembno ravnovesje dobrih bakterij v črevesju ter hormonsko ravnovesje – ščitnični hormon T3 je, če ga imamo premalo, tudi lahko krivec za pozabljanje.
Vir: TheHeartySoul
(Visited 156 times, 1 visits today)